Sněmovna znovu schválila zrušení reklamy na ČT1 a ČT24

úterý, 06. září 2011, 04:53 TV MediaGuru

Sněmovna dnes schválila novelu o omezení reklamy v České televizi, týkající se kanálů ČT1 a ČT24, a to v duchu senátních úprav.

Spotová reklama tak zůstane jen na kanálech ČT2 a ČT4. Podle schválených úprav by veřejnoprávní televize měla mimo jiné z výnosů z reklam přispívat ještě do konce června příštího roku na dokončení digitalizace. Novelu nyní dostane k podpisu prezident. 

Reklama by podle předlohy měla od příštího roku zmizet z kanálu ČT1 a zpravodajského kanálu ČT24. Za peníze z reklamy na kanále ČT2 by měla veřejnoprávní televize nově financovat Státní fond kultury, z reklamy na ČT4 pak výrobu sportovních pořadů. 

Senátoři z novely odstranili také pasáž, která měla zrušit výběr koncesionářských poplatků z přijímačů upravených pro jiné účely než pro příjem televizního a rozhlasového vysílání. Formulace by prý umožnila obcházet povinnost platit poplatky. ČT se obávala "nekontrolovatelného výpadku příjmů", prý až ve výši 500 milionů korun, uvedl spoluautor novely a senátor za ODS Tomáš Töpfer. Senátní mediální komise navrhne jiné řešení.