Dvořák vybírá management ČT, přivede si Šámala?

pondělí, 03. října 2011, 07:30 TV MediaGuru

Nový ředitel ČT Petr Dvořák musí řešit personální obsazení svého managementu. Dnes se má sejít se Zdeňkem Šámalem.

Do funkce generálního ředitele ČT zvolila Petra Dvořáka Rada České televize poté, co bývalý ředitel Jiří Janeček koncem srpna rezignoval ze zdravotních důvodů. Mezi první věci, se kterými se na svém působišti bude muset Dvořák vypořádat, bude patřit doplnění vrcholového managementu České televize.

V pátek 30. září ze svých funkcí odstoupili hned čtyři členové vedení ČT, a to obchodní ředitel Robert Kvapil, šéf programových okruhů Radek Žádník, dosavadní šéf zpravodajského kanálu ČT24 Roman Bradáč a finanční ředitelka ČT Lujza Oravcová. Dvořák o tom, kým je nahradí, nechce zatím hovořit. Ale již na pondělí si domluvil rozhovor se Zdeňkem Šámalem, který se podílel na založení zpravodajské stanice ČT24 a nějaký čas vedl dnes již neexistující zpravodajskou televizi Z1. Lze předpokládat, že Šámal doplní Dvořákův tým.

Dvořáka čeká nelehký úkol, kterým je zvýšení sledovanosti ČT. Očekává to od něj Rada ČT, která mu chce podle Hospodářských novin přidělovat finanční odměnu k platu pouze tehdy, když celková sledovanost veřejnoprávní televize dosáhne 30 procent. V současnosti se pohybuje okolo 28 procent.

Rada ČT navrhla pro Dvořáka plat 200.000 Kč, což je o 25.000 méně, než bral jeho předchůdce Janeček. Naopak vyšší by měla být celková odměna. Na roční dvoumilionový bonus však nový šéf ČT dosáhne, jen když splní 12 úkolů, které mu radní vepsali do manažerské smlouvy. Jedním z nich je právě úkol, že celkový podíl ČT na diváckém trhu neklesne pod 30 procent.

Mezi další prioritní úkoly bude patřit i otázka rozpočtu na příští rok, což podle Dvořáka úzce souvisí s programovou strategií a programovým schématem. Chce tak podle svých slov při volbě provést jakousi revizi toho, jaké pořady televize vyrábí a zaměřit se na složení programů v roce 2012. V následujících letech má také v plánu zřídit nový kanál, který bude zaměřený na děti a vzdělávací pořady.

Sedmačtyřicetiletý Dvořák začátkem 90. let spoluzakládal P.R. agenturu B.I.G., v jejímž vedení je dodnes. Od roku 1993 spolupracoval se skupinou PPF, kterou zastupoval v orgánech například eBanky, působil také v České pojišťovně, zasedal v představenstvu fotbalové Slavie. Se vstupem PPF v roce 2002 přišel do TV Nova. Do křesla jejího generálního ředitele usedl v květnu 2003 po odvolání Vladimíra Železného a zůstal v něm i poté, co Novu koncem roku 2004 koupila americká společnost CME. Skončil loni v červenci, poté působil do konce roku jako viceprezident pro vysílání skupiny CME.