Google: Vydavatelům byznys nekrademe

pondělí, 17. října 2011, 07:20 Internet & Mobil, Tisk MediaGuru

Internetový gigant Google trvá na tom, že vydavatelům neohrožuje jejich podnikání.

Google trvá na tom, že nezneužívá obsahu, kteří vytvářejí vydavatelé, ke svému podnikání. Myslí si to i přesto, že se jeho služba Google News, shromažďující zprávy od různých vydavatelů, stává čím dál významnějším zdrojem informací o okolním dění.

“Nevyděláváme peníze na úkor vydavatelů,” řekl v pátek ve Vídni na konferenci vydavatelů novin WAN-IFRA Stefan Tweraser, který vede německou pobočku společnosti Google. Google údajně za zpravodajské služby celosvětově platí cca 6 miliard USD a přináší obsah od 50 tisíc tiskových titulů. “Skutečným obchodním modelem Googlu je partnerství... Informační služba Google News žije, protože spolupracujeme s 50 tisíci partnery, se kterými se dělíme o náš obrat,” dodal Tweraser. Kritiku, že agregovaná zpravodajská služba Googlu má de facto monopol v segmentu internetového zpravodajství, Tweraser odmítl s poukazem na podobné služby konkurenčních vyhledávačů Yahoo!, Bing, případně konkurentů na ruském a čínském trhu. “Existuje spousta alternativ k naší službě,” uvedl.

Služba Google News je dlouhodobě kritizována ze strany vydavatelů tisku. Například v Belgii se stížnostmi vydavatelů zabýval i soud, který jim dal na prvním stupni řízení za pravdu a konstatoval, že Google využíváním jejich obsahu porušuje autorská práva. Google naopak tvrdí, že pomáhá vydavatelům v distribuci jejich obsahu a přináší jim nové čtenáře.

Google ve čtvrtek oznámil nárůst zisku ve třetím letošním čtvrtletí díky nové sociální síti a prodeji chytrých telefonů Android. Čistý zisk Googlu ve třetím letošním čtvrtletí vzrostl meziročně o 26 % na 2,73 mld. USD.

-mav-