Měsíčník Kraus poprvé v polovině listopadu

středa, 05. října 2011, 08:27 Tisk MediaGuru

Sanoma Media představí svůj nový měsíčník, spojený s osobou Jana Krause, poprvé 14. listopadu.

Se zcela novým magazínovým konceptem přijde mediální dům Sanoma Media. Podle obecné charakteristiky totiž půjde o společensko-politický měsíčník, připravovaný očima moderátora Jana Krause. Pojmenuje ho proto KRAUS a bude ho vydávat měsíčně. Autorské spojení s jednou osobností není v současnosti mezi českými tituly obvyklé. Sanoma se tak pokusí oživit princip propojení osobnosti a titulu, jehož obdobu kdysi aplikovala v případě magazínu Story za doby Haliny Pawlowské. Také zaměření časopisu a jeho měsíční periodicita nejsou pro tyto segmenty na českém trhu zcela obvyklé.

„Časopis není společenským nebo politickým měsíčníkem, aby mohl být i politicko-společenským měsíčníkem. Není agresivně intelektuální (chybí intelekt), ani v rytmu bulvárního hnoje. Trochu bulvární pro ty, co si o sobě myslí, že jsou intelektuály, poněkud intelektuální pro lačné hltače bulváru,“ představuje Sanoma svoji novinku, určenou zejména čtenářům obou pohlaví starších 30 let. Magazín se chce na široké spektrum témat dívat především s nadhledem. „KRAUS neobjevuje nový svět. Ale dívá sena něj po svém,“ zní záměr časopisu.

Sanoma přitom plánuje tištěný náklad na měsíčník tohoto typu relativně vysoko – na 80 tisíc výtisků. Prodávat by se zpočátku měl za 49 Kč, po zaváděcím období ale vydavatelství plánuje prodejní cenu zvýšit. Poprvé časopis vyjde 14. listopadu, cena inzertní celostrany představuje 100 tis. Kč. Nezůstane však jen u tištěné verze, spuštěn bude i online magazín Kraus.

Český magazínový trh tak v listopadu zažije start minimálně dvou neotřelých projektů. Na začátku listopadu uvede své premiérové vydání v českém jazyce ekonomický magazín Forbes a v polovině listopadu se představí Krausova novinka.  

-mav-