Mobilní vyhledávání pomocí obrázků také v češtině

středa, 12. října 2011, 04:00 Internet & Mobil MediaGuru

Google při příležitosti 5. narozenin představil službu Google Goggles pro mobilní vyhledávání pomocí obrázků v češtině.

Služba dokáže identifikovat vyfotografované objekty a následně k nim ve vyhledávači Google najít související informace. Podobně, jako mohou čeští uživatelé vyhledávat informace pomocí textu nebo hlasu, mají teď možnost najít informace pomocí fotografií a obrázků. Google Goggles využívá technologii rozpoznávání obrázků, která umí identifikovat vyfocené objekty a najít o nich relevantní informace na internetu.

Mezi objekty, které technologie dokáže dobře rozeznat, patří značky a zboží, známé památky a krajinné dominanty, obchody, umělecká díla a další obrázky, které lze najít online. Goggles také umí rozpoznat text v češtině a přeložit jej do 56 jazyků pomocí překladače Google.

Google Goggles umožňuje získat informace o produktu z naskenovaného čárového kódu, z QR kódu, rozpoznat známé památky a krajinné dominanty, překládat vyfocené texty v cizí řeči, přidat kontakt do paměti telefonu vyfocením vizitky nebo QR kódu. Rozpozná také umělecká díla (obrazy, malby, sochy) a vyhledá o nich informace a dokáže vyřešit i sudoku.

Aktuální verze Google Goggles 1.6.1 je dostupná pro mobilní zařízení s operačním systémem Android verze 2.1 a vyšší. Aplikaci je možné zdarma stáhnout a nainstalovat z Android Marketu.

-mav-