Nevídaná situace: Nova v září 100% vyprodaná

čtvrtek, 06. října 2011, 05:11 TV MediaGuru

TV Nova vyčerpala v září na sto procent svůj zákonný čas pro umístění reklamy. V posledních letech se tak stalo vůbec poprvé.

Zákonný reklamní prostor na TV Nova byl v letošním září zcela vyčerpán. Televizi tak nezbyl žádný volný čas pro reklamu. K této situaci na největší komerční stanici už dlouho nedošlo. Vloni ve stejném období dosáhla vyprodanost Novy 87 % a předloni 76 %.

Stoprocentní vyprodanost může souviset s nutností dorovnávat nasmlouvané hodnoty GRPs. Nova však plnou vyprodanost vysvětluje čistě vyšší poptávkou klientů. "TV Nova dosáhla vysoké vyprodanosti reklamních časů z důvodu vysoké poptávky klientů. Totéž platí i pro Novu Cinemu. V říjnu očekáváme podobnou situaci jako v září," zdůvodnila Marie Fianová z televize Nova.

České televizní stanice byly v září obecně maximálně obsazené. Týká se to především nejsilnějších tří stanic. Vedle Novy byla vyprodaná i Česká televize (ta je ale vyprodaná dlouhodobě) a naplněnost Primy reklamním vysíláním dosáhla 95 %. Zvyšuje se také vyprodanost TV Barrandov, která se v letošním září dostala na 76 % (vloni v září 43 %).

Tato situace pro diváka znamená, že se zvyšuje počet minut věnovaných v denním vysílání reklamním spotům. V letošním září se tato doba oproti loňskému září zvýšila o více než 40 %.

Čas určený pro reklamní a teleshoppingové vysílání komerčních stanic nesmí podle zákona o rozhlasovém a televizním vysílání překročit 12 minut v průběhu jedné vysílací hodiny.

Využití zákonného limitu pro vysílání reklamy (09/2010-09/2011)

Zdroj: Admosphere

-mav-