Přes e-shopy jdou větší útraty než přes slevové servery

úterý, 04. října 2011, 07:15 Internet & Mobil MediaGuru

S e-shopy má podle nové studie E-commerce od Mediaresearch zkušenost více lidí než se slevovými servery. Odpovídají tomu i útraty.

Jak se vyvíjelo internetové nakupování v uplynulém roce, zjišťovala další výzkumná studie E-commerce společnosti Mediaresearch. Výzkum, uskutečněný letos v srpnu na vzorku 1119 respondentů, zjišťoval, jak se mění požadavky zákazníků na e-shopy a jaké faktory hrají při výběru e-shopu nejvýznamnější roli.

Studie potvrdila, že počet nákupů na internetu v posledním roce opět vzrostl. Více jak 90 % respondentů už má s internetovým nákupem zkušenosti. Pět a více internetových nákupů za poslední rok uskutečnila necelá polovina - konkrétně 42 %.

Zajímavé srovnání se přitom nabízí se slevovými servery. I přes jejich značnou popularitu zatím jejich nabídky podle výzkumu nevyužilo 41 % respondentů. Pět a více slevových nabídek získalo za poslední rok přes slevové servery 16 % respondentů, tedy třikrát méně než v případě e-shopů. V e-shopech se tak mají realizovat větší útraty než ve slevových serverech.

Zhruba 25 % respondentů už při nakupování volí cestu do e-shopu, který zná a se kterým má dobrou zkušenost. Většina respondentů ale vyhledává zboží na internetu a pak porovnává různé nabídky. V online prodeji rozhoduje kombinace zejména čtyř faktorů: ceny, kvalitního popisu produktu, kvalitního zobrazení a dopravy zdarma. Na významu také nabývá zkušenost rodiny či známých, přítomnost kamenné pobočky, širší možnost platby nebo zákaznické hodnocení a komentáře.

Mezi e-shopy, které si respondenti nejčastěji spontánně vybavili, patří Alza.cz (41 %), dále Mall.cz (27 %) a Kasa.cz (18 %).

-mav-