SPIR mění rozhodnutí, měřit internet bude Gemius

pondělí, 10. října 2011, 13:32 Internet & Mobil MediaGuru

SPIR mění rozhodnutí a odebírá měření českého internetu společnosti ComScore. Pokračovat bude s firmou Gemius.

Sdružení pro internetovou reklamu (SPIR) se v pondělí na zasedání výkonné rady rozhodlo revokovat své rozhodnutí ohledně vítěze výběrového řízení na měření návštěvnosti českého internetu. Informaci v pondělí večer potvrdila výkonná ředitelka SPIR Kateřina Hrubešová.

V tendru zvítězila americká společnost ComScore, která měla od příštího roku nahradit stávajícího realizátora, firmu Gemius. Podle pondělního rozhodnutí SPIR má však návštěvnost měřit dál Gemius, nikoli ComScore. "Na základě stávající situace a aktuálního stavu další vlny měření se radní rozhodli i v dalších třech letech spolupracovat se stávajícím dodavatelem služby společností Gemius," zdůvodnila Kateřina Hrubešová.

Původně byla vítězem tendru na čtvrtou vlnu projektu NetMonitor vyhlášena firma ComScore, se kterou SPIR připravoval metodiku měření od června letošního roku. Řádné měření návštěvnosti web stránek, streamovaného obsahu a měření mobilní návštěvnosti mělo být spuštěno 1.1.2012.  „Bohužel po detailním prostudování metodiky a technologie měření ComScore jsme zjistili, že některé naše požadavky nemohou být v očekávaném termínu splněny,“ komentuje dále situaci výkonná ředitelka SPIR Kateřina Hrubešová a vysvětluje postoj SPIR k této volbě: „Společnost ComScore má ve svém portfoliu řadu zajímavých a progresivních služeb. Na druhou stranu, některé naše dosavadní služby, na které jsou naši zákazníci zvyklí, bychom nebyli jejím prostřednictvím schopni dodávat, proto volíme v následující vlně měření NetMonitor spolupráci se stávajícím dodavatelem, společností Gemius. “Ačkoli spolupráce SPIR s ComScore na této vlně měření skončila, SPIR nepochybuje, že ComScore se zúčastní dalšího výběrového řízení v následujících letech," uvádí v oficiálním prohlášení.

 -mav-