Výpadek PPC sníží návštěvnost o 89 %, říká Google

pondělí, 10. října 2011, 07:20 Internet & Mobil, Výzkum MediaGuru

Americká firma zkoumala účinky imprese kontextové reklamy. Firmám, které vypnuly PPC kampaně, klesla návštěvnost na desetinu.

Největší světový vyhledávač Google zveřejnil výsledky výzkumu, v rámci něhož změřil vliv imprese pay-per-click reklamy na návštěvnost internetových stránek. A přišel se zajímavým zjištěním. Počet návštěvníků webu přicházejících z přirozených výsledků vyhledávaní, tedy tzv. organické návštěvnosti, v důsledku absence těchto kampaní klesá v průměru o 89 %.

Výsledky se opírají o analýzu návštěvnosti stránek více než čtyři sta firem, které od search marketingu dočasně upustily. Propad byl podobný u všech zkoumaných webů, nehledě na zaměření firmy, její velikost či zemi, v níž působí.

Podle Googlu se jedná o první relevantní studii potvrzující význam PPC reklamy z hlediska jejího zobrazování. To je na rozdíl od klasických bannerových kampaní zdarma.

Ač si za svým zkoumáním stojí, firma přiznává, že do výsledků mohla promluvit rozdílná úroveň povědomí o značce a také sezónnost produktů jednotlivých zadavatelů. Pro zohlednění těchto faktorů, však prý neexistuje dostatečné množství dat.

Pro experiment, v němž by jedna skupina zadavatelů zcela upustila od kontextové reklamy, zatímco druhá v PPC propagaci pokračovala, Google nenašel - a nelze se tomu příliš divit - dostatek firem ochotných ke spolupráci.

Provedený výzkum analyzoval 446 zadavatelů působících ve Velké Británii, USA, Francii a Německu v období od října 2010 do března 2011.