Američtí vydavatelé založili svůj Groupon

úterý, 22. listopadu 2011, 10:32 Internet & Mobil, Tisk MediaGuru

Osm amerických vydavatelů se spojilo a vytvořilo online platformu pro prodej inzerce. Inspirace pro tuzemské vydavatele?

Z obavy o ztrátu inzertních příjmů založilo osm amerických vydavatelů, mezi nimi např. Gannett, Hearst nebo Washington Post, online platformu pro prodej inzerce. Cílem této společné iniciativy má být nabídnout lokálním prodejcům inzertní platformu, kterou mohou využít pro oslovení spotřebitelů. “Inzerenti mohou oslovit spotřebitele napříč lokálními internetovými médii účastnících se vydavatelů, a to pomocí různých internetových formátů,” vysvětlil Christopher Tippe, zakládající představitel tohoto konsorcia. Zadavatelé tak budou moci volit, zda chtějí inzerovat v celém “řetězci”, nebo jen v jednotlivých titulech.

Do konce letošního roku má být v této společné platformě kolem 250 novinových titulů. Do roku 2014 se předpokládá jejich nárůst dokonce na 400. Platforma by měla být rozšířena i o prodej novin, případně dalších produktů vydavatelů. Vydavatelé totiž vycházejí z odhadu studie eMarketer, která předpokládá rychlý nárůst prodeje na internetu – např. jen letos se odhaduje, že produkty si bude online porovnávat či kupovat až 87 % amerických uživatelů starších 14 let. Trh však začíná být v tomto směru fragmentovaný, protože do oblasti e-commerce se pouštějí i lokální televizní stanice.

-mav-