Evropu čeká expanze hudebních služeb

středa, 16. listopadu 2011, 07:30 Internet & Mobil MediaGuru

Do tří dalších zemí se rozšiřuje s Facebookem propojená streamingová služba Spotify. Obdobnou aplikaci spouští také Nokia a připravuje Google.

Rakousko, Švýcarsko a Belgie jsou dalšími zeměmi, jejichž obyvatelé budou moci využívat bezplatné streamingové služby Spotify.

Rozšíření následuje nedlouho poté, kdy firma podepsala spolupráci s Facebookem, díky níž lze hudbu přehrávat přímo na sociální síti.

Databáze obsahující skladby všech významných hudebních vydavatelů je pro uživatele v základní verzi zdarma. Hudební proud v pravidelných intervalech přerušují rozhlasové spoty v kombinaci s bannerovou reklamou.

Ve Velké Británii mezi firmami využívajícími tohoto kanálu převažují obchodní řetězce a filmová studia. Zájem většího počtu zadavatelů a snížení zatím vysokého podílu autoinzerce lze očekávat zřejmě až s nárůstem počtu uživatelů.

Právě ten se služba původně silně orientovaná na skandinávské země snaží podpořit výraznou expanzí; svou působnost během posledních měsíců rozšířila již na deset evropských zemí, přičemž minimálně do dvou dalších vstoupí v nejbližších dnech. Překotné rozšiřování uspíšila nejen zmiňovaná dohoda s největší sociální sítí, ale především chystaný vstup konkurenčních aplikací na trh.

V Evropě by se totiž rády prosadily nejen existující Rhapsody či Rdio, ale též finská Nokia, která dnes podobnou aplikaci Mix Radio představila pro svůj nejnovější model Lumia. Ten jako první pracuje na bázi operačního programu Windows Mobile.

Nastupující trend streamované hudby zřejmě navíc podpoří i Google, od kterého se očekává, že již tento týden uvede svou vlastní aplikaci Google Music. Spekuluje se, že kromě prodeje hudby má služba, považovaná za konkurenci hlavně pro iTunes, nabídnout výměnou za reklamu alespoň část hudební produkce zdarma.

Prozatím je jasné, že k bezplatnému poslechu budou pro uživatele k dispozici pouze skladby zakoupené jeho přáteli na sociální sití Google+.