HN zavádějí placený obsah pro iPad

pondělí, 07. listopadu 2011, 08:00 Internet & Mobil, Tisk MediaGuru

Vydavatelství Economia uvádí na trh novou aplikaci Hospodářských novin pro iPad a obsah narozdíl od té stávající zpoplatňuje.

Hospodářské noviny se po Lidových novinách stávají druhým tuzemským deníkem, který přichází s placeným obsahem pro iPad. Stávající aplikaci totiž od pondělí 7. listopadu nahrazují novou verzí. Aplikaci, kterou lze zdarma nainstalovat z App Store, vyvinula pro HN společnost Inmite. „Hledáme nové obchodní modely na nových platformách, které by nám generovaly zisk jinde než v tradičním tištěném byznysu,“ řekl k uvedení aplikace publisher HN Daniel Hort.

S novou aplikací pro iPad připravila Economia speciální nabídku předplatného Hospodářských novin, díky kterému bude možné získat iPad za 3 190 Kč (nejnižší cenová nabídka). Roční - ale i dvouleté - předplatné HN pro iPad má stát 3990 Kč. Znamená to, že 10 990 Kč je nejnižší cena, za kterou předplatitelé získávají přístup k obsahu i samotný iPad 2.  

Majitelé iPadu mohou HN předplácet čtvrtletně (1100 Kč), pokud jsou ale už v současnosti předplatitelem jakéhokoliv titulu z nabídky vydavatelství Economia, činí čtvrtletní platba 300 Kč. Další možností je předplatné pololetní a roční. První týden však mají zájemci přístup k obsahu zdarma, po registraci svých údajů získávají ještě jeden týden zdarma navíc.

Z obsahového hlediska chtějí Hospodářské noviny pro novou verzi do iPadu kombinovat informace z tištěného deníku a z portálu iHned.cz. Při otevření aplikace se čtenářům zobrazí hlavní zprávy, které mohou koupí aktuálního vydání novin nebo předplatného rozšířit o všechny důležité události, k nimž se z portálu iHned.cz přiřazuje související obsah a jeho aktualizace. Zároveň mají k dispozici ke stažení nejen vlastní noviny, ale i všechny přílohy ve formátu PDF.

Lucie Tvarůžková, zástupkyně šéfredaktora a vedoucí digitálního týmu HN, zároveň potvrdila, že redakce začala ke zprávám vytvářet doplňující obsah, který se objeví pouze v iPad aplikaci. Půjde především o grafy, fotografie a videa.

„Při vývoji aplikace nám nešlo o co nejvěrnější zkopírování papírových novin do iPadu. Rozhodli jsme se vytvořit médium přímo pro iPad,“ dodala Lucie Tvarůžková.

Představení českých deníků pro iPad ale tímto nekončí. Jak už MediaGuru informoval, před koncem roku chce svoji aplikaci uvést i nejčtěnější celostátní zpravodajský deník MF Dnes. Na aplikaci také pracují regionální tituly Deník.

-mav-