TV Nova: Krok ATO může vést k destabilizaci měření

středa, 23. listopadu 2011, 22:51 TV MediaGuru

TV Nova se postavila proti kroku ATO, která za vítěze měření sledovanosti vybrala společnost Mediaresearch. Označuje ho za protiprávní.

Středeční oznámení Asociace televizních organizací (ATO) o vítězi veřejné zákazky na měření sledovanosti televizí pro období let 2013-2017, za kterého vybrala společnost Mediaresearch, je podle TV Nova protiprávním krokem. Nova o svém postoji informovala v pozdních středečních hodinách prostřednictvím tiskového oznámení.

Vzhledem k tomu, že Nova zřejmě ještě neobdržela oficiální zprávu o rozhodnutí, hovoří o kroku ATO v podmiňovacím způsobu. "Údajné rozhodnutí ATO, kterým mělo být dnes rozhodnuto o vítězi tendru na měření televizní sledovanosti v letech 2013 až 2017, považuje TV Nova za protiprávní a bude se tomuto rozhodnutí bránit všemi právními prostředky. TV Nova upozorňuje, že takovýto krok by byl flagrantním porušením závazné Dohody mezi ATO a jejími členy," uvádí ve zprávě.

Dodává, že se už v září odmítla svým podpisem připojit k výběru Mediaresearch, v důsledku čehož došlo v souladu s Dohodou k zamítnutí společnosti Mediaresearch jako vítěze tendru. „Na tyto skutečnosti již dříve TV Nova písemně upozornila jak ATO, tak všechny jeho řádné členy. Všichni tito členové jsou si tedy vědomi, že o této věci bylo v rámci ATO již dříve v souladu s Dohodou zamítavým způsobem rozhodnuto a jakékoli úkony případně směřující k revokaci tohoto výsledku jsou přímým porušením Dohody,“ konstatuje dále.   

TV Nova zároveň připustila, že tento krok může vést k destabilizaci ATO a projektu měření sledovanosti televizního vysílání v České republice.

ATO zdůvodnila vyhlášení vítěze tendru tím, že valná hromada ATO v pondělí zamítla nárh na zrušení výběrového řízení, a proto asociace o výběru společnosti Mediaresearch s konečnou platností rozhodla. Asociace dále uvedla, že rozhodla na základě doporučení hodnotící komise, která doporučila právě nabídku Mediaresearch s tím, že jako jediná splnila veškeré podmínky stanovené ATO a předepsané zákonem o veřejných zakázkách.

-mav-