RTA zveřejnila kroky proti TV Prima

úterý, 06. prosince 2011, 04:24 TV MediaGuru

Regionální televizní agentura (RTA) zveřejnila kroky, které se chystá podniknout v souvislosti s řešením sporu s televizí Prima.

V nejbližších dnech se hodlá obrátit na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, Radu pro rozhlasové a televizní vysílání a Český telekomunikační úřad a bude také žádat o senátní slyšení. ČTK to dnes sdělil výkonný ředitel RTA Pavel Zuna. 

RTA vysílá na společných frekvencích s TV Prima. Prima ale již oznámila, že toto uspořádání ke konci roku zruší tím, že vrátí svou vysílací licenci ke kanálu Prima a nahradí ji programem Prima family. Pro vysílání svého hlavního programu od roku 2012 pak již nebude muset splňovat podmínku sdílet vysílací frekvence v určitých časech s regionálními vysílateli. 

"Podáme stížnost k relevantním institucím, kterými jsou Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, Český telekomunikační úřad a Rada pro rozhlasové a televizní vysílání a současně budeme žádat o senátní slyšení v této věci," řekl Zuna, který zároveň uvedl, že v případě sporu RTA s Primou jde o ochranu práv, které jsou RTA garantované státem v podobě licence a není to soukromě-právní spor, jak se snaží prezentovat Prima. 

"Odhodlání podstoupit tyto obranné kroky je daleko vyšší než před pár dny. Je totiž vidět, že v programu televize nazvané Prima family na příští rok se nezmění vůbec nic. To potvrzuje naše slova o tom, že postup vedení televize Prima je jen účelovým krokem, aby se zbavila povinnosti garantované státem vůči nám," řekl Zuna, podle kterého model sdílení vysílací frekvence celoplošného média s regionálními vysilateli vznikl před několika lety, osvědčil se a měl by být garantován do roku 2018. 

RTA v souvislosti s vysíláním od příštího roku obdržela od Primy dopis s nabídkou, aby se připojovala do vysílání její stanice Prima Love za 100.000 korun měsíčně. To však agentura sdružující pět regionálních vysilatelů odmítá. Podle slov provozovatelů se totiž nechce připojovat za úplatu a s velkou ztrátou do programu mnohem méně sledovaného a svou strukturou zcela nevhodného. 

"Předpokládáme, že celý problém by měl být vyřešen do konce roku. Trváme na tom, abychom mohli vysílat v tom umístění a za těch podmínek jako doposud," dodal Zuna.