TV Prima: V příštím roce posílíme vlastní tvorbu

středa, 28. prosince 2011, 07:30 TV MediaGuru

Se záměrem posilovat vlastní tvorbu a zřetelněji profilovat své kanály vstupuje do nového roku TV Prima.

TV Prima, jejíž vlajkový kanál bude od 1. ledna 2012 6:00 vysílat pod názvem Prima family, má v úmyslu podle slov generálního ředitele Marka Singera klást větší důraz na vlastní tvorbu a profilaci svých tří kanálů.

„V roce 2012 posílíme vlastní tvorbu na všech třech kanálech; na Prima family se budeme věnovat vývoji formátů, které naplňují představu televizních diváků o moderní televizní zábavě. Vizi produkce moderní televizní zábavy pro celou rodinu podřizujeme vývoj nových formátů již několik sezón, a jak bylo znát z výsledků sledovanosti zejména podzimní sezony, je to trend, který diváci oceňují. Nyní tedy nastal čas vnést rodinnou zábavu již do nového, samostatného kanálu Prima family.“ uvedl Singer.

Kanál Prima family se chce orientovat zejména na zábavu pro celou rodinu. „Diváci by měli tuto změnu zaznamenat zejména v řadě nových formátů vlastní tvorby. Příkladem může být zábavný pořad Aréna národů, který se zakrátko dostane na obrazovky tohoto kanálu, programový posun bude nabíhat postupně a vyvrcholí v hlavní televizní sezóně, tedy na podzim 2012,“ uvedla Prima v oficiálním prohlášení. I nadále počítá s pořady jako Prostřeno!, Zpravodajskou hodinou, Cesty domů či dalšími.

Právě jasnější profilací všech tří televizních stanic skupiny Prima zdůvodňuje generální ředitel vznik „nového“ kanálu Prima family. „Od 1. ledna budou všechny naše televize naprosto jednoznačně zaměřené: Prima family na zábavu pro celou rodinu, Prima Cool pro mladé a pro muže a Prima Love plná láskyplného ženského humoru,“ říká.  

Vrácení původní historické licence pro vysílání TV Prima je však provázeno spory s provozovateli regionálního vysílání, kteří se do vysílání TV Prima na jejím základě připojovali, zejména společností RTA (Regionální Televizní Agentura). Protože Prima využije pro kanál Prima family licenci, kterou pro vysílání tohoto kanálu získala, vyváže se z povinnosti provozovatele regionálního zpravodajství do vysílání pouštět. RTA proto tvrdí, že se Prima snaží zneužít liberalizace televizního trhu a obrátila  se kvůli tomu na Radu pro rozhlasové a televizní vysílání, Český telekomunikační úřad a Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Televize Prima reagovala podáním trestního oznámení a civilní žalobou.

Regionální studia R1, kde je Prima prostřednictvím společnosti Regio Media většinovým vlastníkem, se pak stanice rozhodla prodat.

-mav-