Většina deníků od ledna nezdraží

úterý, 13. prosince 2011, 07:49 Tisk MediaGuru

České deníky nemají v plánu zvýšit své prodejní ceny hned od ledna příštího roku. Růst cen v průběhu roku ale není vyloučený.

Většina tuzemských deníků nemá v plánu zvyšovat své prodejní ceny v souvislosti s růstem nižší sazby DPH hned od ledna 2012. Deníky obvykle od nového roku své prodejní ceny upravují směrem nahoru. Zvýšení nižší sazby DPH, které se promítne do nákladu vydavatelů, zatím ale nechtějí přesouvat na čtenáře.

Od nového roku se určitě nebude měnit prodejní cena zpravodajských deníků MF Dnes, Lidové noviny, regionálního Deníku, ani deníku Právo. Posledně jmenovaný už zvýšil svou prodejní cenu o 1 Kč v průběhu letošního listopadu.

Neznamená to ale, že situace se nebude měnit v průběhu roku 2012. Vydavatelé velmi pravděpodobně otestují, jak čtenáři zareagují na zvýšení daní a podle svých potřeb pak v průběhu roku prodejní cenu upraví.     

Obdobný vývoj očekává i generální ředitel distribuční společnosti PNS Radomil Juda, „Některé noviny už na situaci s předstihem reagovaly a upravily cenu, u jiných se tak zřejmě stane v průběhu příštího roku. U deníků však dochází k úpravě cen často s ohledem na různé faktory – ať už je to změna DPH, či vyšší cena papíru a dalších výrobních vstupů. Pozvolný vzestup cen dokládá i snižující se rozdíl mezi průměrnou cenou deníků a časopisů. Při pohledu pět let zpátky je vidět, že se jejich ceny výrazně sblížily,“ uvedl v rozhovoru pro profesní magazín Trafikant.

-mav-