Facebook láká mediální firmy

sobota, 07. ledna 2012, 10:00 Internet & Mobil MediaGuru

Facebook vynakládá stále více úsilí k získání partnerství mediálních společností, přičemž mnohé z nich jsou této myšlence nakloněny.

Sociální sítě mají totiž v současnosti vysoký potenciál přinést mediálním společnostem nové publikum.

První vlaštovka na sociálně mediálním poli pochází z The Washington Post, který se úzce propojil s Facebookem a prostřednictvím aplikace the Social Reader sdílí se svými čtenáři všechen svůj obsah a navrhuje je jim i články z jiných zdrojů.

„Noviny jsou v současnosti řízeny především editorem, zatímco my chceme vytvořit čtenářskou zkušenost skrze přátele. Za předpokladu, že můžete sledovat to, co čtou vaši přátelé, by se měly noviny stát mnohem zajímavější,“ komentuje tento sociálně čtenářský experiment Vijay Ravindran, ředitel digitální komunikace zmíněného deníku.

Aplikaci the Social reader v současnosti používá 5 milionů FB uživatelů, z čehož 85 % z nich jsou mladší 35 let. Složení čtenářského facebookového publika verze The Washington Post se velmi liší od čtenářů, kteří přicházejí na internetovou obdobu deníku na www.washingtonpost.com.

Dalším příkladem propojení mediální společnosti s Facebookem je hudební server Spotify, který podmiňuje vstup na stránky přihlášením na facebook. Navíc písně, které si návštěvník na Spotify poslechne, jsou pak vyvěšeny na facebooku a doporučeny ostatním „přátelům“.

Generální ředitel serveru Spotify Daniel Ek k tomu uvedl: „Jsme přesvědčeni, že hudba je nejsilnějším společenským poutem a věříme, že sdílením hudebních zážitků se mohou naši uživatelé hodně obohatit.“

Jiným případem je Netflix, videopůjčovna a streamingový server v jednom, jenž umožňuje svým zákazníkům, kteří nebydlí v USA, sdílení videí prostřednictvím Facebooku, zatímco v USA stále čelí legislativním problémům.

Filmová studia Warner Bros zase loni nabídlo na Facebooku svůj film Temný rytíř za pouhé 3 dolary.

Očekává se, že partnerství mediálních společností a sociálních sítí se bude na poli digitální komunikace nadále posilovat.

-kch-