Mafra navýší podíl v deníku Metro

pondělí, 30. ledna 2012, 07:30 Tisk MediaGuru

Mediální skupina Mafra, která je většinovým akcionářem společnosti Metro Česká republika, navýší svůj 60% podíl ve firmě na 93,3 %.

Metro Česká republika je vydavatelem bezplatného deníku Metro. Mafra v současnosti vlastní 60 % společnosti Metro ČR a podle informací MediaGuru.cz hodlá tento podíl zvýšit na téměř stoprocentní vlastnictví. O odkupu akcií Mafra už déle vyjednává se společností Metro International, které náleží zbývající 40% podíl.

Informaci v pondělí odpoledne potvrdila i společnost Mafra. Oznámila, že svůj podíl zvyšuje z 60 % na 93,3 %. "Metro International zůstává v podniku jako menšinový společník a poskytovatel franšízy," uvedla v oficiálním oznámení.

Metro přitom v letošním prvním pololetí chystá podle zatím neoficiálních informací výraznější expanzi. V loňském roce se soustředilo zejména na posilování svého magazínového portfolia, když na trh uvedlo tři nové magazíny (Metro Hry, Metro Zdravé hubnutí, Pivní Guru). Pro jejich distribuci zvolilo na rozdíl od deníku placený model. „Metro je důležitým pilířem naší tiskové strategie. Do Metra chceme i nadále investovat a neustále posilovat jeho postavení na českém mediálním trhu. Na rok 2012 plánujeme rozvoj tiskových, stejně jako on-line aktivit,“ uvedl Roman Breitenfelner, předseda představenstva společnosti Metro Česká republika a člen představenstva mediální skupiny Mafra.

Podíl ve společnosti Metro Česká republika ve výši 60 % získala Mafra na konci roku 2007, čímž se bezplatný deník stal součástí portfolia skupiny, vydávající také placené deníky Mladá fronta Dnes a Lidové noviny. Mafra v té době vydávala vlastní bezplatný deník – Metropolitní Expres. Po získání deníku Metro ale oba tituly na jaře 2008 sloučila a rozhodla se dále rozvíjet značku Metro.

Deník Metro je největším bezplatným tuzemským deníkem a zároveň jediným bezplatným všeobecným deníkem. Tuto pozici si udržel po konsolidační vlně deníků zdarma, která mezi lety 2006-2008 vedla v Česku k ukončení tří bezplatných deníků. Metro je se čteností 343 tis. čtenářů čtvrtým nejčtenějším českým deníkem. Distribuován je v nákladu 250 tis. výtisků po celém území České republiky.

-mav-