PPC odkazující na Facebook o 45 % levněji

středa, 18. ledna 2012, 07:20 Internet & Mobil MediaGuru

Až poloviční úspory na PPC lze dosáhnout, odkazuje-li facebooková kampaň na stránku uvnitř této sociální sítě.

Chcete-li slevu za proklik, udržte své fanoušky na Facebooku déle. S podobnou nabídkou v posledním čtvrtletí minulého roku za zadavateli zřejmě zamířili obchodníci této sociální sítě.

Právě od té doby totiž začala výrazně klesat cena PPC kampaní, které odkazují na facebookový profil firmy raději než vlastní web.

Cenovou politiku největšího světového sociálního média poodkryla analýza americké agentury TBG Digital, z níž vyplývá, že úspora za proklik v takovém případě činí až 45 %. A dosahují na ni i ty reklamy, které uživatele motivují k instalaci nejrůznějších facebookových aplikací.

I přesto tento fakt se ale průměrná cena za proklik ve sledovaném období celosvětově zvýšila o 18 procent. A rostly i náklady na tisíc zobrazení. Zde agentura, jež ve svém výzkumu analyzovala 326 miliard impresí 266 zadavatelů ve dvou stech zemích světa, zaznamenala růst ve výši 23 %.

Vývoj v Česku zpráva nijak nespecifikuje. Některé státy však v průměrných nákladech na PPC vykázaly propad. Například ve Velké Británii se cena za proklik během posledních tří měsíců snížila o 11 procent. Nutno dodat, že i přesto jsou tamní facebookové kampaně v absolutních číslech dražší než například ve Francii, USA či Německu.

Největší podíl impresí měly na Facebooku vloni reklamy firem z finančního sektoru, následovány společnostmi podnikajícími v retailu a potravinářství. Právě reklamy na jídlo a pití dosahovaly také nejlepší míry prokliku (CTR).

-ptv-