RTA přestala vysílat, zatím ale nikoho nepropustila

úterý, 03. ledna 2012, 13:25 TV MediaGuru

Spor o regionální vysílání na TV Prima má první dopady: vysílání regionální televize RTA skončilo v šesti oblastech.

Regionální televizní agentura (RTA) prozatím ukončila vysílání. Týká se to šesti oblastních studií RTA, která působí v Praze, Brně, Ostravě, Českých Budějovicích, Zlíně a Hradci Králové. Studia ale zatím nikoho nepropustila a jsou připravena opět vysílat, řekl výkonný ředitel RTA Pavel Zuna. RTA dosud vysílala na společných frekvencích s Primou. Prima ale od Nového roku svou dosavadní licenci nahradila novou pro stanici Prima family, a vysílání RTA tak skončilo.

Agentura kvůli tomu podala žalobu na protiprávnost takového kroku a zároveň požádala o předběžné opatření, aby jí byl přístup do vysílání nového programu umožněn. To ale soud zamítl. Podle Primy agentura RTA údajně šíří nepravdivá tvrzení o nárocích na připojování do programu Primy až do roku 2018.

"V tuto chvíli nevysíláme, situace je ve všech regionech stejná. Zatím čekáme na rozhodnutí institucí, které jsme oslovili, a jsme připraveni se do vysílání znovu vrátit," řekl Zuna.

Například v RTA Východní Čechy je situace taková, že kameramani, reportéři a moderátoři, kteří v pobočce pracovali jako osoby samostatně výdělečně činné, byli naposledy v práci v pondělí. Tři zaměstnanci oficiální výpovědi nedostali a čekají na konečné rozhodnutí vedení firmy. Zpravodajství pro východní Čechy připravovalo více než deset lidí.

"Poté, co soud zamítl naše požadavky, jsme přestali vysílat. Čekáme na vyjádření rady, vedení firmy a nového majitele, které by mělo přijít v průběhu tohoto týdne," uvedla ředitelka RTA Východní Čechy Simona Bartošová.

Podle Zuny vzniká počínáním Primy agentuře RTA nenávratné poškození. "Budeme se dál bránit soudní cestou a budeme požadovat i odškodnění. Verdikt Nejvyššího správního soudu ze září 2011 je na naší straně," řekl serveru Euro.cz.

I když vedení firmy avizuje boj o pozici v televizním vysílání, lidé, kteří v RTA pracují, už s návratem na obrazovku příliš nepočítají. V celé republice má RTA šest redakcí a o práci pravděpodobně přijde 70 lidí.