CLV vitrína rozezná pohlaví spotřebitele

středa, 22. února 2012, 18:47 Outdoor MediaGuru

V Londýně startuje kampaň, která zobrazí jiný obsah ženám a mužům. V tamním outdooru se prosazují i další novinky.

Reklamní nosič, který dokáže rozlišit pohlaví pozorovatele, je ústředním prvkem kampaně britské charitativní organizace Plan UK, jež má podpořit vnímání problematiky práv žen ve třetích zemích.

Zatímco ženám CLV vitrína zobrazí 40vteřinový spot popisující život žen v zemích jako Mali či Thajsko, mužům je pomocí běžícího textu sděleno to, že obsah je zobrazován pouze opačnému pohlaví s dovětkem, aby si tak představili život bez možnosti svobodné volby.

Outdoorový nosič pohlaví diváka určuje pomocí speciálních kamer, které dokážou rozeznat mužské a ženské rysy v obličeji. Všichni zúčastnění jsou na snímání obličeje skenerem upozorňováni.

Ve Velké Británii jde o další inovaci ve venkovní reklamě. Poměrně běžně se tu na plakátech již vyskytuje 3D reklama a postery jsou vybavovány směrovým zvukem, tedy audio složkou slyšitelnou jen na určitém místě v okolí reklamního poutače.

Právě díky podobným novinkám zde investice do outdoorové reklamy i přes nepříznivé ekonomické klima rostou, a to v posledním čtvrtletí meziročně o 1,4 %. Tahounem jsou dle údajů britského Outdoor Media Centre především reklamy využívající digitálních technologií, do nichž zadavatelé vložili o 28 % více.

Britské outdoorové společnosti však inovují i klasické nosiče. Na počátku února byly představeny světelné reklamy londýnských autobusů. Reklama přes den působí jako klasický polep, po setmění však iluminuje. Prvním, kdo se nového typu média rozhodl v kampani využít, je oděvní značka Gap.

Oděvní firma, která desítku takto osvětlených autobusů doplňuje dalšími sto padesáti s klasickým polepem, nepatří ani zdaleka mezi největší outdoorové zadavatele. Těmi jsou ve Velké Británii mobilní operátoři, filmová studia a společnosti Tesco a Coca-Cola.

-ptv-