Respekt prodává téměř tisíc elektronických vydání

středa, 15. února 2012, 05:49 Internet & Mobil MediaGuru

Podíl předplatitelů elektronických vydání Respektu se už blíží k jedné tisícovce, vyplynulo ze středečního setkání NetClubu s šéfredaktorem Erikem Taberym.

Zpravodajský týdeník Respekt, který je vedle tištěné verze dostupný v elektronické formě také na čtečkách Kindle, ve formátu flash a na iPadu, se už blíží na těchto vydáních k hranici 1 tisíce předplatitelů. Na středečním setkání NetClubu, který pořádá společnost Internet Info, to řekl šéfredaktor týdeníku Erik Tabery. Posluchačům uvedl, že počet předplatitelů elektronických vydání dosahuje 800. Podle auditu ABC ČR za prosinec 2011 toto číslo překročilo hranici 900 předplatitelů (931).  

Šéfredaktor Respektu považuje uvedený počet za dobrý vzhledem ke krátké době, co tato vydání v elektronické formě existují. „Každý čtenář má dnes větší hodnotu, než měl před lety. Úpadek tisku je dramatický a bude ještě větší. Chtěli jsme zachytit nastupující trend a to se nám povedlo. Mít tolik předplatitelů elektronických vydání považuju za terno v momentě, kdy fungují jen chvíli a kdy si na ně čtenáři teprve zvykají,“ zmínil Erik Tabery. Dodal, že uvedené číslo je zajímavé i v poměru k celkovému počtu 13 tisíc předplatitelů tištěných vydání. „Předpokládáme, že počet předplatitelů elektronických vydání se bude dál zvyšovat.“  

Šéfredaktor Respektu zároveň zmínil, že v tuto chvíli přemýšlí nad tím, jak využít sociální sítě k propagaci obsahu, aniž by ho ale nabízel zdarma. „Placený obsah na webu Respektu jsme zaváděli jako jedni z prvních. Hrozilo, že nám část čtenářů uteče čtením textů zdarma, což je pro menší tituly bolestivější než pro tituly větší. Zpoplatnění se nám vyplatilo, ale je to dvousečné. Zbavujete se totiž možnosti prezentace mezi nečtenáři, což se dnes ještě více urychluje díky sociálním sítím a je tak možné zvýšit návštěvnost. Cítím, že tady o něco přicházíme. Zároveň přesně nevím, jak se s tím vyrovnat, protože obsah odemykat nechci,“ uvedl Tabery. Respekt bude také podle jeho slov dále pracovat na další verzi iPadové aplikace.

-mav-