Sněmovna schválila novelu omezující billboardy u silnic

středa, 08. února 2012, 05:42 Outdoor MediaGuru

Poslanci schválili novelu, která do pěti let omezí reklamní billboardy kolem všech silnic a dálnic.

Poslanci odmítli část pozměňovacího návrhu sněmovního hospodářského výboru, který část novely omezující billboardy měnil. Umožňoval například reklamu na navigačních a informačních tabulích. Sněmovna tak v tomto bodě dala přednost původní přísnější vládní úpravě. "Vládní návrh znamená, že to je v podstatě ta nejstriktnější varianta, která říká, že do pěti let budou omezeny billboardy kolem všech komunikací, to znamená: dálnic, rychlostních komunikací a komunikací I., II. a III. třídy a místních komunikací," řekl ministr dopravy Pavel Dobeš (VV). 

Opozice návrh na omezení reklamy kritizovala. Poslanci se přeli hlavně o to, zda je návrh výsledkem tlaku lobbistických skupin. Podle Pavla Hojdy (KSČM) jde o souboj různých skupin o pozici na reklamním trhu. Také Josef Smýkal (ČSSD) prohlásil, že jde o lobbistický boj a ekonomické zájmy. Ke kritikům se přidal i bývalý poslanec ODS Michal Doktor. Jak řekl, novela vychýlí poměry na reklamním trhu a porušuje pravidla hry.

Poslanci neschválili návrh svého nezařazeného kolegy Stanislava Humla, který navrhoval, aby současné reklamní poutače, které mají řádné povolení, mohly fungovat i nadále po dobu, na kterou jsou povoleny. Obecně prospěšná společnosti Acta non verba Humla kvůli tomuto návrhu nařkla, že podporuje korupční byznys. Huml svůj návrh zdůvodnil tím, že jde o obranu před případnými žalobami pro retroaktivitu zákona.