AVR: Přijetím zákona skončí v Česku outdoorová reklama

úterý, 27. března 2012, 17:11 Outdoor MediaGuru

Pokud vstoupí v platnost zákon na omezení billboardů u silnic, který prošel Sněmovnou, bude to podle venkovní asociace znamenat konec outdoorové reklamy v Česku.

Asociace venkovní reklamy (AVR), která sdružuje největší outdoorové firmy v České republice s podílem 80 % na trhu, vyjádřila v úterý podporu návrhu regulace billboardů ve znění, kterou schválil Senát. Naopak znění, které prošlo Poslaneckou sněmovnou, považuje AVR za likvidační pro celý outdoorový průmysl. „Znamenalo by to totální zákaz reklamy včetně pěších zón a zůstaly by nám jen autobusové zastávky,“ řekl Pavel Slabý ze společnosti JC Decaux. Velikost outdoorového trhu představuje v současnosti v Česku 2 mld. Kč.

Poslanecká verze zákona předpokládá do pěti let ukončení reklamy na dálnicích a silnicích 1. třídy, ale i na silnicích 2. a 3. tříd a na místních komunikacích (ve městech). Oproti tomu senátní návrh by reklamu odstranil jen u dálnic a rychlostních silnic. „To by znamenalo redukci cca 15 – 20 % současných outdoorových ploch,“ odhadli zástupci outdoorových firem. Nemyslí si ale, že by tato skutečnost do budoucna ovlivnila cenu venkovní reklamy.

Členové AVR se přitom regulaci nebrání. „Chaotický rozvoj ve městech nepřispívá ani nám. Návrh, který prošel Senátem, považujeme za rozumný kompromis,“ uvedl Richard Fuxa, předseda představenstva BigBoard Praha. Proti odstranění reklam od dálnic není ani Pavel Slabý. „Vyrůstal jsem ve Francii a tam se u dálnic neobjevuje jiná než informační tabule. Je to tak v pořádku,“ řekl.

Zástupci outdoorových firem se také pozastavili nad tím, že před schvalováním zákona v Poslanecké sněmovně s nimi nikdo nediskutoval o dopadech jeho přijetí. „Nejde jen o outdoorové firmy. Je třeba si uvědomit, že venkovní panely stojí na pronajatých pozemcích. To představuje pro pronajímatele včetně obcí a měst příjem z pronájmu. V případě hlavního města Prahy je to 90 mil. Kč ročně,“ upozornil George Kisugite, jednatel společnosti Czech Outdoor.

Návrh zákona, který Senát posílá do Sněmovny, by se měl na jednání objevit v nejbližších týdnech.

-mav-