GfK přijde o měření. Tendr pro Median a STEM/MARK

středa, 28. března 2012, 09:24 Tisk MediaGuru

Unie vydavatelů, zadavatel výzkumu čtenosti tištěných médií, vybrala nové realizátory výzkumu Media projekt.

Novými realizátory výzkumu čtenosti tištěných médií, Media projektu, budou podle informací MediaGuru.cz agentury Median a STEM/MARK. O nových realizátorech měření rozhodla v úterý správní rada Unie vydavatelů, která je zadavatelem národního výzkumu čtenosti. Obě agentury budou na výzkumu čtenosti pracovat v tříletém období, od roku 2013 do roku 2016.

Znamená to, že oproti současným realizátorům dochází ke změně. V současnosti čtenost tištěných titulů měří agentury Median a GfK Czech. Právě agentura GfK tak bude nahrazena agenturou STEM/MARK. GfK přitom čtenost tištěných médií měří v Česku od počátku realizace výzkumu Media projektu, tedy od roku 1994.

Agentury Median a STEM/MARK se už v Česku společně podílejí na výzkumu poslechovosti rádií Radio projekt. Právě tazatelská síť agentury STEM/MARK měla být podle našich informací jedním z důvodů, proč se ji Unie vydavatelů nakonec rozhodla upřednostnit.

Unie vydavatelů oslovila pro výběrové řízení na Media projekt sedm výzkumných agentur (mezi nimi kromě výše uvedených např. i Millward Brown, TNS Aisa nebo Ipsos Tambor). Media projekt, jehož roční realizace přijde na cca 20 mil. Kč, je spojen s výzkumem životního stylu Media Market Lifestyle (MML). Výsledky publikuje čtvrtletně za tzv. klouzavé pololetí.

-mav-