Nové projekty ČT: dokumenty a seriály

středa, 07. března 2012, 06:55 TV MediaGuru

Sedm programových projektů, které odsouhlasilo už nové vedení České televize, představili ve středu zástupci veřejnoprávní televize.

Česká televize pod vedením nového generálního ředitele Petra Dvořáka představila veřejnosti sedm nových programových projektů, na jejichž výrobě bude pracovat v letošním roce. Ke spolupráci přizvala např. Roberta Sedláčka, Víta Klusáka, Břetislava Rychlíka nebo Filipa Remundu. Řada z námětů nových projektů přitom v České televizi už „leží“ delší dobu, až dosud se ale televize do jejich výroby nepustila.

Podle Petra Dvořáka mají vybrané programové projekty podporovat základní parametry, které definoval v kandidátském projektu na generálního ředitele. „Jsou to projekty, kterými se odlišíme od komerčních televizí. Měly by si získat respekt divácké veřejnosti, měly by být programově odvážné a kreativní,“ uvedl na tiskové konferenci Petr Dvořák, který zároveň potvrdil, že Česká televize na podzim odvysílá další řadu tanečního pořadu Stardance.

K vybraným projektům patří třídílný cyklus České století režiséra Roberta Sedláčka a autora Pavla Kosatíka, rozkrývající tabu klíčových událostí našich moderních dějin. Nejedná se o rekonstrukci historických dějů, ale o dramatizaci situací. „Půjde o psychologickou analýzu okamžiku, ať to byl vznik republiky, Mnichov, vypořádání se sudetskými Němci, Únor 1948 či rozhodování Václava Havla, zda přijme prezidentskou kandidaturu,“ představil program Robert Sedláček.

ČT také pracuje na výrobě cyklu televizních filmů Nevinné lži režisérky Soukromých pastí Terezy Vrábelové. Zaměří se na aktuální společenská témata a fenomény, nahlížená autorskou optikou režisérských a hereckých osobností (A. Geislerová, J. Langmajer, I. Trojan, D. Kolářová, M. Dlouhý, T. Brodská aj.). „Spektrum témat bude velmi široké,“ zmínila Tereza Vrábelová.

Scénáristka Lucie Konečná připravuje pro ČT televizní seriál Ententýky. Bude chtít oslovit zejména generaci dnešních třicátníků a čtyřicátníků. Seriál ve stylu Sexu ve městě vypráví o čtveřici žen a jednom muži na mateřské dovolené. Důraz má být kladen na humor a zajímavé dialogy. „Seriál nabízí úplně jiný pohled na otcovství a mateřství,“ uvedla Lucie Konečná.

V režii Jana Pachla vzniká dvanáctidílná série kriminálních příběhů Cirkus Bukowsky. Hlavní role Nestora Bukowského, zmítaného nepřízní osudu a intrik a pátrajícího po tom, kdo zabil jeho manželku, se zhostí Pavel Řezníček. Seriál byl divákům představen vloni v rámci projektu Souboj seriálů, v němž diváci rozhodovali o výběru seriálu, který ČT natočí. Přestože v něm nakonec nezvítězil, vedení ČT se rozhodlo jej do vysílání připravit. „Seriál má podobnou atmosféru jako dobře dělané americké detektivky,“ zdůvodnil generální ředitel Petr Dvořák.

Situační dokument z mediálního prostředí s názvem Český žurnál připravuje dvojice Vít Klusák a Filip Remunda, tvůrci dokumentů Český sen a Český mír. Dokument bude reflektovat hlavní události roku 2012, které se ocitnou na předních stranách novin a v zájmu televizního zpravodajství. Každý z filmů se má zabývat silným sociálním tématem a jeho širšími společenskými a politickými souvislostmi. „V Českém žurnálu se chceme přiblížit tvořivému dokumentu a vytvořit pět solitérních filmů. Inspirací pro nás budou novinové titulky, ale zároveň se chceme věnovat i marginálním tématům, které by prostor v médiích nedostaly,“ uvedl Filip Remunda.

Dokumentární cyklus Fenomén underground se bude snažit zachytit fenomén českého undergroundu. Vznik cyklu byl inspirován nedávnými odchody klíčových postav českého undergroundu (Václav Havel, Josef Škvorecký, Ivan Martin Jirous, Věra Jirousová, Olga Stankovičová, Markéta Fialková a Jarmila Bělíková). Kromě zmapování životního stylu a kultury sleduje série 42 dokumentů také zápas o svobodu a nezávislost v tehdejším Československu. Cyklus režírují Jana Chytilová, Jiří Fiedor, Václav Křístek a Břetislav Rychlík.

Posledním ze zveřejněných připravovaných projektů je publicisticko-dokumentární zachycení okamžiků rozpadu Československa s názvem Sbohem, Československo. Srovnává výpovědi a pocity spojené s rozpadem státu, a to ve dvou časových vlnách: po deseti letech a po dvaceti letech. Autorem projektu je Čestmír Franěk, scénáristy a režiséry jsou Jiří Podlipný, Vladimír Kučera, Václav Křístek, Jiří Fiedor a Ivan Stehlík.

-mav-