Média chtějí zabránit vykrádání obsahu na webu

čtvrtek, 12. dubna 2012, 15:24 Internet & Mobil MediaGuru

ČTK zformulovala společně se čtyřmi mediálními provozovateli pravidla pro ochranu informací na internetu.

Tisková agentura ČTK a mediální společnosti Ringier Axel Springer, Mafra, Centrum Holdings a Economia zformulovaly pravidla, která považují za správná při přebírání informací na internetu. Na konferenci Internet Advertising Conference (IAC), která se ve čtvrtek uskutečnila v pražském hotelu Clarion, to řekl obchodní ředitel ČTK Přemysl Cenkl. Dohodu už podepsaly čtyři z pěti uvedených subjektů.

„Vedly nás k tomu vlastní zkušenosti, kdy jsme zjistili, že až 90 % webových serverů využívaly naše informace, aniž by k tomu vlastnily licenci,“ uvedl Přemysl Cenkl. Společně s dalšími představiteli mediálních firem se domnívá, že na trhu chybí pravidla, za jakých lze cizí obsah využívat. „Je v pořádku, když web informaci cituje v odůvodněné míře a označuje zdroj. Není v pořádku, když přebírá celou zprávu a navíc neoznačuje původní zdroj,“ zmínil dále Cenkl. Je podle něj si také potřeba hlídat, zda majitel informace její přebírání povoluje.

„Vadí nám, když někdo využívá naše dílo, aniž by se vůbec zeptal,“ řekl za mediální provozovatele Jakub Unger ze společnosti Centrum Holdings. Odhaduje přitom, že provozovatelé tím přicházejí až o stovky tisíc korun ročně.

Otázkou ochrany obsahu se chce zabývat i profesní sdružení SPIR, a to na výkonné radě. „Výsledkem by měl být samoregulační proces, který by zaštítil SPIR, resp. Unie vydavatelů,“ dodala Kateřina Hrubešová, výkonná ředitelka SPIR.

-mav-