Google vylepšuje vyhledávání

středa, 23. května 2012, 07:42 Internet & Mobil MediaGuru

Vyhledávač začne do pravého sloupce přidávat faktické informace o hledaných výrazech. V případě značek pak na stejné místo vloží novinky z Googlu+.

Vyhledávání na Googlu se v nejbližší době rozšíří o řadu faktografických údajů. Firma totiž začne do výsledků vyhledávání přidávat informace získané analýzou vztahu mezi jednotlivými klíčovými slovy.

Funkcionalita pojmenovaná „Knowledge Graph“ bude schopna odpovědět na základní dotazy bez nutnosti procházet konkrétní výsledky vyhledávání. Ve výsledku tak lze očekávat snížení návštěvnosti stránek, neboť služba odfiltruje návštěvníky hledající pouze rychlé informace. V důsledku tak zřejmě bude mít vliv i na průměrnou dobu strávenou na konkrétním webu.

Google momentálně novinku testuje ve Spojených státech. Celosvětově by měla být spuštěna v nejbližších dnech, a to napříč všemi technologickými platformami.

Stejný prostor pak firma začne v případě značek využívat k zobrazení aktuálních statusů z profilu na Googlu+. Prozatím oficiálně nekomentovaná novinka, která se tento týden začala objevovat ve výsledcích vyhledávání jmen různých britských firem, je zřejmě dalším pokusem vyhledávače podpořit svou za Facebookem zaostávající sociální síť.

Hodnotit úspěšnost této strategie je zatím předčasné, nicméně například britskému obchodnímu domu John Lewis přibyla za posledních 24 hodin (21. května 14:30 – 22. května 14:30) dvě procenta uživatelů zapojených v jeho kruzích. Obsah Googlu+  se přitom zobrazuje nehledě na stav přihlášení a vidí jej i ti, kteří žádný účet na této sociální síti nemají.

Google se svůj komunitní projekt snaží promovat dlouhodobě. V minulosti již zavedl například tlačítko +1, nebo zjednodušil přesměrování na profily značek za použití operátoru „+“.

-ptv-