Time Warner vloží další peníze do CME

úterý, 01. května 2012, 08:50 TV MediaGuru

Společnost CME, vlastník TV Nova, obdrží půjčku ve výši 300 mil. USD. Peníze od akcionářů firmy má použít na snížení dluhu.

Na základě dohody uzavřené mezi společností Central European Media Enterprises Limited (CME) a jejími hlavními akcionáři – firmou Time Warner a Ronaldem Lauderem, vloží oba další investice do CME. CME tak obdrží půjčku ve výši 300 mil. USD. CME to v úterý oznámila prostřednictvím tiskové zprávy.

Společnost Time Warner, která už podle deníku WSJ v současnosti drží ve společnosti podíl ve výši 39 %, pak koupí 9,5 mil. akcií (jedna v hodnotě 7,51 USD - o 5 % méně, než na jaké hodnotě ukončily akcie CME obchodování v pondělí 30. dubna), a zvýší tak svůj podíl na 40 %. Ronald Lauder zakoupí v téže hodnotě 2 mil. akcií. Jde tak celkově o transakci v hodnotě 86,4 mil. USD. Time Warner si navíc pro následujících šest měsíců (resp. 180 dní) vyhradila v případě nesplácení půjčky právo získat další akcie a může tak zvýšit svůj podíl až na 49,9 %.

Půjčka má CME pomoci snížit zadluženost a pomoci uhradit dluhy, které mají splatnost v letech 2013-2016. Do konce března 2013 musí např. věřitelům splatit 130 mil. USD.

“S podporou našich dvou největších akcionářů, společnosti Time Warner a Ronalda Laudera, podnikáme zásadní kroky ke snížení našeho dluhového zatížení. Tyto kroky spolu s plánovaným rozšířením výnosů z placených služeb umožní budoucí růst CME.  Naší prioritou v roce 2012 je udržet si prvenství ve sledovanosti a tržním podílu, zvyšovat ukazatel OIBDA a dosáhnout kladného peněžního toku,“ uvedl prezident a generální ředitel CME Adrian Sarbu.

Společnost Time Warner, která vstoupila do CME v roce 2009, se bude muset v příštím roce rozhodnout, zda uplatní opci a CME zcela převezeme. Jak nedávno připomněl deník The Wall Street Journal, původní investice 242 mil. USD za 31% podíl, který se později navýšil až na 39 %, se Time Warner zatím kvůli poklesu výdajů na reklamu v Evropě způsobenému ekonomickou stagnací nevyplatila.

CME zároveň oznámila výsledky hospodaření za první letošní čtvrtletí. OIBDA (provozní zisk před odpisy a amortizací) se za období tří měsíců 2012 snížila o 1,3 % na 14,1 mil. USD oproti hodnotě 14,2 mil. USD v období prvních tří měsíců loňského roku. Provozní ztráta CME v prvním čtvrtletí 2012 činila 10,3 mil. USD v porovnání s 7,7 mil. USD v roce 2011.

CME se v prvním čtvrtletí nevedlo na žádném z šesti trhů, kde působí, dokonce ani v České republice, která je tradičně tahounem celé skupiny. Naopak propad v České republice byl nejhlubší ze všech trhů. Čisté tržby z vysílání v České republice meziročně klesly o více než deset procent na 51,7 milionu dolarů (asi 972,9 milionu Kč).

CME provozuje televizní stanice v šesti zemích střední a východní Evropy. V Česku jsou to stanice TV Nova, Nova Cinema, Nova Sport a MTV. Na Slovensku jí patří televize Markíza a Doma. Dále je aktivní v Bulharsku, v Rumunsku, v Chorvatsku a ve Slovinsku. Televizní stanice společnosti CME doplňuje společnost Media Pro Entertainment, divize na výrobu a distribuci obsahu, a dále divize Nová Média (New Media), která provozuje Voyo, tj. panregionální službu video-on-demand.

-mav-