Uživatelé internetu jsou ochotni platit jen za zábavu

čtvrtek, 24. května 2012, 07:29 Internet & Mobil, Výzkum MediaGuru

Výzkum srovnával ochotu uživatelů platit za různé druhy obsahu. Nejvíce respondentů připouští platby za zábavu, placené zpravodajství naopak většina odmítá.

Zdá se, že jednoznačný požadavek internetových uživatelů na bezplatný přístup k online obsahům pozvolna střídá ochota za určitý kontent platit. Naznačují to výsledky dubnového průzkumu amerického webového portálu DigiCareers.

Polovina respondentů ve zmiňovaném šetření uvedla, že jsou ochotni platit za zábavní obsah, nejčastěji za filmy (47 %), digitální magazíny (36 %) a hudbu (35 %). Bezplatnou konzumaci klasického zpravodajství naopak stále vyžaduje 87 procent dotázaných.

V případě, že narazí na platební zeď, nadpoloviční většina respondentů opouští danou stránku. Dvě pětiny dotázaných si ale vyhledá informace o cenových nabídkách předplatného a zvažuje, zda obsah zakoupit. Podle zhotovitelů průzkumu tedy potenciál pro rozšíření platící uživatelské základny existuje. A dobrou zprávou je také, že ač více než polovina uživatelů uzamčené stránky opouští, nedostupnost obsahu nepoškozuje image značky v očích 75 % z nich.

Vydavatelé kombinující model předplatného za digitální obsah s online reklamou by však měli být na pozoru. Značné procento uživatelů, konkrétně 38, totiž očekává, že po zaplacení online obsahu přestanou být obtěžováni bannery a dalšími formáty internetové reklamy.

Výsledky zmiňovaného šetření potvrzují také závěry studie globální konzultantské společnosti Accenture, která se tématu věnovala v březnu letošního roku.

Vůli platit za obsah výměnou za nižší počet reklam tehdy projevilo 35 % internetových uživatelů. Podobně jako v prvním případě dopadla i analýza typu obsahů, které jsou uživatelé ochotni nakupovat. Nejčastěji byly jmenovány filmy, hudba a další prémiový zábavní obsah.

-ptv-