Facebook ztrácí zájem uživatelů

čtvrtek, 07. června 2012, 07:30 Internet & Mobil MediaGuru

Po nezdařeném úpisu akcií teď Facebook čelí dalšímu problému. Uživatelé na největší světové sociální síti tráví stále méně času.

Jedničku mezi světovými sociálními projekty trápí kromě pádu cen akcií, které se od data prvotního úpisu před třemi týdny propadly již o 35 %, i další pokles. Tentokráte jde o dobu, kterou uživatelé na Facebooku tráví.

V průzkumu výzkumné agentury Ipsos totiž více než třetina respondentů přiznala, že na sociální síti tráví méně času než před pouhými šesti měsíci. Šetření prováděné pro zpravodajskou agenturu Reuters, kterého se účastnilo 1,032 Američanů, navíc odhalilo, že čtyři z pěti dotázaných nebyly nikdy ovlivněny Facebookem zobrazenou reklamou.

To, že největší komunitní síť vychází z módy, potvrzují také závěry průzkumu zveřejněného minulý měsíc americkou televizní stanicí CNBC. Celých 46 % respondentů očekává, že Facebook bude v budoucnu nahrazen novou platformou. Firma samotná se takovému vývoji brání téměř neustálými inovacemi. Za poslední rok provedla řadu změn, z nichž nejvýznamnější je bezesporu zavedení časové osy.

Tempo, jakým Facebook novinky zavádí, díky opadlé akciové horečce pravděpodobně zpomalí. I tak ale bude budoucí vývoj zajímavý a již nyní v něm lze odhadnout několik trendů – například důraz na fotografie. Lze totiž předpokládat, že Facebook začne více reagovat na rostoucí popularitu Pinterestu. Na vizuální kontent se v současnosti začíná více zaměřovat také Google+.

Dalšími oblastmi, v nichž lze prohloubení současných inovací očekávat, je vyhodnocování výsledků úspěšnosti kampaní v reálném čase, důraz na herní možnosti Facebooku a především mobilní reklamu. Příjmy z odhadovaných 500 milionů uživatelů využívajících k přístupu na síť chytrý telefon jsou oproti jiným složkám byznysu zanedbatelné.

-ptv-