Nova vypsala tendr na měření TV, spojila se s Médeou

pondělí, 18. června 2012, 09:29 TV MediaGuru

Partnerem Novy v novém sdružení je mediální agentura Médea, říká generální ředitel TV Nova Jan Andruško v rozhovoru pro pondělní vydání časopisu Týden.

Televize Nova iniciovala vznik Sdružení pro měření sledovanosti. Sdružení bude otevřené všem hráčům na trhu, uvedl pro pondělní vydání týdeníku Týden šéf TV Nova Jan Andruško. V Česku tak bude dvojí měření sledovanosti televizí.

Sdružení pro měření sledovanosti vyhlásilo výběrové řízení na provozovatele elektronického měření sledovanosti v pondělí 18. června 2012. Vyplývá to z inzerátu otištěného v pondělní Mladé frontě Dnes. Zájemci o účast mohou sdružení požádat o zaslání podmínek výběrového řízení do 30. června. Podmínky pak Sdružení pro měření sledovanosti zašle těm uchazečům, kteří jsou způsobilí sledovanost televizního vysílání měřit.

Partnerem Novy v novém sdružení je mediální agentura Médea. Nova chce do sdružení přizvat i klienty s tím, že budou mít své zástupce v představenstvu. "Doufáme, že se nám postupem času podaří přesvědčit klienty, reklamní agentury i ostatní média, aby se přidaly," uvedl Andruško v rozhovoru pro Týden. Ten vydává společnost Empresa Media, která je spřízněna s majitelem mediální agentury Médea Jaromírem Soukupem. 

"Nebyla to Nova, kdo zapříčinil, že zde budou dvě měření vedle sebe. My jsme se snažili o kompromis na platformě ATO, bohužel dodnes čelíme soustředěnému bloku všech ostatních členů. V tuto chvíli je to nevyhnutelné a Česká republika nebude první zemí, ve které existují dvě měření sledovanosti," dodal. Založení Sdružení pro měření sledovanosti podle Andruška neznamená, že TV Nova vystupuje z ATO. "Zatím v asociaci zůstáváme, jsme plnoprávným členem," řekl.

Krok Novy souvisí se spory ohledně nového poskytovatele elektronického měření sledovanosti, kterého vybrala Asociace televizních organizací (ATO). Výběrové řízení na měření televizní sledovanosti vypsaném ATO vyhrála pro roky 2013 až 2017 Společnost Mediaresearch. Nova výsledky tendru neuznává, ostatní členové ATO jej uznávají. Podle Andruška nebyly některé věci v souladu se zákonem. Tendr prošetřuje i antimonopolní úřad.

Spory nevyřešila ani letošní dubnová valná hromada ATO. Protože se členové ATO na podstatných bodech neshodli, nebylo kvůli nutnosti jednomyslné shody (nutná shoda všech členů) přijato žádné důležité rozhodnutí, mající vliv na společný výzkum televizní sledovanosti od roku 2013. Nerozhodlo se ani o nových hlasovacích podílech členů ATO a z nich vyplývající možné finanční participace na realizaci měření od roku 2013. Česká televize a FTV Prima navrhovaly rovnocenné podíly pro ČT, Primu a CET 21 – s výjimkou ČT v zásadě odpovídající jejich stávajícím podílům. TV Nova byla naopak pro snížení podílu České televize na hlasovacích právech do výše 5 %.

-mav-, -čtk-