V komunikaci sázíme na osobní přístup

čtvrtek, 28. června 2012, 16:59 Lady Guru, Marketing, Reklama Kateřina Straková

Otevřenost v komunikaci, šance realizovat vlastní nápady a výborný tým, to vše je zdrojem nadšení marketingové ředitelky společnosti Allegro Group Alexandry Polákové.

Vaše poslední letní kampaň pro Aukro byla připravena z velké části in-house. Proč jste se rozhodli pro tuto cestu?

Zpracovat in-house aktuální kampaň byl vlastně takový přirozený vývoj. Menší tematické kampaně jsme si vždy dělali sami a postupem času se k nim přidávaly i další aktivity, které byly čistě v režii našeho marketingového týmu, ve kterém máme poměrně schopné kreativce. Při promýšlení konceptu kampaně, kterou jsme zamýšleli orientovat velmi pro-zákanicky, stejně jako další aktuální kroky v Aukru, jsme si navíc uvědomili, že bychom jim také chtěli ukázat, kdo vlastně v Aukru pracuje. Proto jsme do jednotlivých vizuálů obsadili naše zaměstnance. Dalším důvodem byla určitá časová flexibilita, kterou tento způsob in-house kampaní nabízí. Trochu nás totiž při přípravě tlačil čas, takže jsme se snažili co nejvíce věci urychlit.

Plánujete tento přístup aplikovat i do budoucna?

Určitě plánujeme, ale neznamená to, že bychom se úplně zříkali agenturní práce. Samozřejmě jsou aktivity, které jsou například po produkční stránce natolik náročné, že je pro ně lepší využít agenturu. Nicméně náš marketingový tým je stabilní a velmi kompaktní a myslím si, že toho spoustu zvládneme sami.

Aukro mělo letos o Vánocích nadlinkovou TV kampaň. Proč jste zvolili onen „vesmírný“ koncept?

Hlavním cílem vánoční kampaně bylo upozornit zákazníky na naše garance, na zázemí společnosti a na její stávající nabídku. Chtěli jsme ukázat, že zatímco dříve Aukro lidé využívali hlavně jako aukční portál a pro nákup a prodej použitých věcí, nyní tam z 60 % figuruje nové zboží za pevné ceny. Jednoduché a čisté zpracování bylo zvoleno proto, aby navodilo dojem jednoduchého ovládání a snadného výběru se zaměřením na produkty.

Na svatého Valentýna jste zase připravili virální video s vyznáním lásky. Proč jste se odhodlali k tomuto kroku? Nebáli jste se neúspěchu?

U virální kampaně vždy vystává otázka, jak ji lidi vezmou. V případě této kampaně jsme ale věřili, že to vyjde, protože sv. Valentýn je téma, které se dotýká velkého množství lidí, a navíc jsme ji vystavěli na emocích a silně dojemném příběhu, což funguje téměř vždy. I tak jsme si při její přípravě uvědomili, kolik proměnných s tím souvisí. Pro velký úspěch aktuálně připravujeme zase něco virálního.

Na FB jste opravdu hodně aktivní. Jakým způsobem určujete obsah svého profilu?

Na Facebooku razíme otevřenou komunikaci, takže nejde jen o virály, ale snažíme se naše fanoušky informovat o tom, co se na Aukru děje, například o našich aktuálních nabídkách, nebo se zde vyjadřujeme k aktuálním tématům, což naše komunita vnímá vstřícně. Je to komunikace, která se primárně zaměřuje spíše na interakci a osobní kontakt než na prezentaci produktů či prodej. Témata ladíme podle toho, jak přicházejí, podle sezóny či aktuálních kampaní.

O Vaši FB komunikaci se stará několik lidí napříč celou firmou. Z jakého důvodu jste nezvolili klasickou cestu, kdy se o FB profil stará jeden pověřený správce?

Ve chvíli, kdy se o Facebook, na kterém je hodně fanoušků, stará jen jeden člověk, nemůže stíhat reagovat na všechny jejich dotazy. Aukro je poměrně složité nákupní prostředí, kde je možné nakupovat i prodávat jak nové, tak použité věci, a to buď za pevné ceny, nebo v aukci. Pouze jeden člověk, který by se o FB staral, by tedy nemohl pokrýt do detailů požadavky našich uživatelů, kterých je více než dva miliony registrovaných. Proto se například dotazům, které se týkají zákaznického servisu a jednotlivých uživatelských účtů, věnuje zákaznický servis, který může s účty operovat, a přímo tak reagovat na dotaz fanouškovi. U nás se o FB stará opravdu hodně lidí, kteří reagují napříč celou firmou v závislosti na oddělení, ve kterém pracují, a zatím se nám potvrzuje, že osobní přístup zaměstnanců vůči fanouškům a celková otevřenost se vyplácí.

Na FB také provozujete F-commerce. Jaké s tím máte zkušenosti?

F-commerce se nám zatím velmi osvědčuje a pomáhá nám zvyšovat prodeje. Na FB jsou většinou našimi fanoušky lidé, u kterých předpokládáme, že mají k Aukru pozitivní vztah. Pokud tedy dostane levnější a časnější nabídku nebo je upozorněn na nějakou naši aktivitu, je za to rád a celkově to vede k vysoké konverzi. V současné chvíli F-commerce dělá 2,8 % našeho celkového obratu a představuje v pořadí 6. největší zdroj návštěvnosti Aukra.

Využíváte pro svou prezentaci i jiná sociální média než Facebook. Například Pinterest by se k Vašemu druhu podnikání velmi hodil?

Tlačítko pro připnutí na Pinterest bude na Aukru online do konce měsíce. Myslím, že mezi internetovými obchody v Čechách jsme první.

Připravujete ještě něco nového?

Aukro je místem, kde hledá spousta lidí zábavu a odreagování, takže u nás tráví spoustu času, udílí komentáře, sledují aktuální nabídky atd., což je rozdíl oproti klasickým e-shopům, kde je měřítkem úspěšnosti nákup na co nejméně kliknutí. Z produktového hlediska připravujeme mnoho změn, které povedou ke zjednodušení orientace na stránkách. Jsme si vědomi toho, že naše prostředí je poměrně složité, s čímž souvisí i náročnější proces při nákupu nebo prodeji, a proto intenzivně pracujeme na zjednodušení celkového procesu. Chceme přizpůsobit zákazníkům jednotlivé kroky tak, aby jim byl pohyb u nás komfortnější a příjemnější, a aby se nestávalo, že u nás třeba zabloudí.

Jste součástí holdingové struktury polské Allegro Group. Do jaké míry jste ve své marketingové komunikaci nezávislí?

Dá se říct, že jsme v rámci marketingové komunikace nezávislí, například co se týče kreativního zpracování nebo načasování kampaně. Procesy, které procházejí schvalováním z polské strany, jsou spíše produktového rázu. Když to srovnám se svým předchozím působištěm – s nadnárodní společností LG Electronics, kde byl vliv centrály velmi silný –, jsme v Aukru značně samostatní. Právě za to jsem velmi ráda, protože ve chvíli, kdy někdo z našeho marketingového týmu přijde se zajímavou myšlenkou, je velmi pravděpodobné, že se to skutečně i realizuje. Samozřejmě se musí jednat o dobrý nápad, který by měl být podložen výzkumem nebo zájmem ze strany uživatelů, ale odpadává složité schvalování od centrály.

Za chvíli odcházíte na mateřskou dovolenou. Těšíte se? A jak bude Aukro fungovat ve Vaší nepřítomnosti?

Na mateřskou se těším moc. I když ne proto, že by se mi chtělo odejít z práce, protože nyní provádíme inovace, které jsou podle mě k dobru věci. Na jednu stranu mě mrzí, že se na tom nebudu moci aktivně podílet, na druhou stranu se těším na rodičovství. Mimo jiné i díky tomu, že ve svém týmu mám velmi dobrou oporu. Je velmi stabilní, kompaktní s kompetentními lidmi, kteří jsou samostatní, schopní a přesně vědí, co mají dělat. Takže se vůbec nebojím odejít na mateřskou a čas ukáže, v jaké míře a kdy budu schopna se s miminkem práci věnovat, ale v každém případě si rodičovství chci užít.

Spolu s tím se nabízí otázka, zda jste ve firmě připraveni pro rodiče s dětmi?

V tomto ohledu jsem moc ráda za velmi otevřený přístup našeho managementu, který razí heslo, že pokud chce žena během své mateřské dovolené pracovat, tak tu možnost dostane. Není to tedy tak, že by před dítětem pracovala na určité pozici, ze které by na 2–3 roky vypadla a kterou by pak musela dohánět. Pokud má žena chuť a čas se do práce zapojit i při svých rodičovských povinnostech, jsou jí nabídnuty různé alternativy v podobě částečného úvazku nebo možnosti vzít si dítě s sebou občas do práce apod. Svět e-commerce je velmi rychlý a naštěstí se dá poměrně pohodlně zvládat odkudkoliv od počítače, takže případně i z domova.

Je na Vás hodně vidět nadšení. Co Vás na Vaší práci nejvíc baví?

Těch věcí je hodně. Zaprvé je to otevřenost v komunikaci, to, že se nikdo nemusí obávat říct svůj názor. Zadruhé je to možnost a šance realizovat vlastní nápady a myšlenky. A nakonec to, že pracuji s lidmi, se kterými mě nespojují pouze kolegiální vztahy, ale i přátelství, a s nimiž ráda trávím čas i mimo naše pracovní aktivity. Společně chodíme do divadla, na motokáry, na koncerty, v zimě jsme byli lyžovat. Začátkem července jedeme například zase na vodu a moc se už všichni těšíme. Prostě spolu rádi trávíme čas i mimo práci.

A co ráda děláte mimo práci?

Velmi ráda sportuji. Teď se tedy spíše připravuji na mateřství, ale i tak se snažím trochu sportovat. Jinak moc ráda chodím za kulturou, mimo jiné i proto, že moje sestra Barbora Poláková je výborná herečka a muzikantka. Další mojí vášní je cestování. Ráda poznávám ne úplně vyspělé země s batohem na zádech a s tím, že nevím, kde budu druhý den spát. Užívám si ten prvek překvapení. Takhle jsem procestovala například kus Indonésie, Vietnam, Laos, Kambodžu, Etiopii… Pro mě je to jedinečný způsob, jak si vyčistit hlavu a srovnat si hodnoty, protože když se člověk vrátí z takové cesty, pak si víc váží toho, co má tady.

Jaká země Vás na Vašich cestách nejvíc zaujala?

Určitě bych se jednou chtěla vrátit do Malajsie, kde mně učarovaly čajovníkové plantáže na Cameron Island, a pak do Kambodži a Laosu. V Laosu jsme například zažili Gibbon Experience, kde jsme 4 dny bydleli v džungli na stromech, jezdili nad korunami stromů po ocelových lanech a zažili doslova na vlastní kůži absolutně čistou přírodu, přičemž výtěžek z našeho pobytu šel na projekt na záchranu opic a podporu udržení pralesa. S miminkem budeme cestování na chvíli muset dát trochu stranou, ale i u nás a vůbec po Evropě je spousta krásných míst k objevování.