Facebook je pro marketéry stále oříšek

pátek, 06. července 2012, 12:12 Internet & Mobil, Marketing MediaGuru

Jak správně využít potenciál globálních kampaní a rychlost, jakou se marketingová informace dostane až ke klientovi díky sociálním sítím?

Odpověď na tyto i moho dalších otázek se snažily najít společosti na konferenci Useful Social Media v Londýně. Přinášíme vám několik zajimavých myšlenek.

Jak na firemí stránky v době Facebooku?

Jedním z problémů, který se řešil na konferenci, jsou firemní webstránky. Podle mnoha zástupců firem je postupně nahrazují profily na Facebooku. „Je pravda, že když máte profil na sociální síti, na webstránky chodí už méně lidí než v minulosti. Myslím si ale, že dostávají o to kvalitnější čtenáře. A to zákazníky, které podrobnosti opravdu zajímají a můžete s nimi pracovat odlišně. Na Facebooku hledají hlavně slevy a zábavu. Na stránky se dostanou, až když je opravdu začnete zajímat,“ říká Tejal Patel, který má v Nokii na starosti reklamu na sociálních sítích.. Yann Gourvennec, ředitel digitálního webu a sociálních médií ve firmě Orange si ale myslí, že řešení, jak nasbírat větší návštěvnost, přesto existuje. Firemní webstránky neumírají, potřebují jen nový druh péče. „Nazval jsem to socializace stránek. V současnosti je podstatné, aby byly co nejvíce interaktivní. Statická firemní webstránka vám sama o sobě návštěvnost nezvedne. Kromě statických informací musíte přidat akci a věci, které se dají sdílet. My jsme letos například na stránky přidali i Orange Live blog přímo z dění na festivalu v Cannes. Měli jsme k dispozici 6 blogerů a 350 článků ve čtyřech světových jazycích,“ popisuje na příkladu manažer z Orange. I když bylo blogování ve světě internetu podle něj trendem ještě v roce 2009, určitě se vyplatí i jako součást strategie v současnosti. Výsledek Orange blogování novinek z festivalu v Cannes: 12 500 návštěv v průběhu dvou týdnů, více než tři tisíce nových fanoušků na Facebooku a 1500 followerů na Twitteru. Samotná stránka společnosti je i přehledem všech jejích sociálních aktivit, které se pravidelně aktualizují.

Facebook pořád vede, nedobil zatím jen Rusko

Kdyby měl Mark Zuckenberk dostat dolar pokaždé, když se na konferenci zmiňuje Facebook, byl by pravděpodobně nejbohatším mužem na světě. I když se o něm namluvilo hodně, pořád je co vylepšovat. Čísla totiž mluví jasně. Yann Gourvenneck z Orange představil průzkum, podle kterého už tato sociální síť zasáhla téměř všechny kontinenty. Jedničkou je třeba i v Indii nebo v Brazílii, kde až donedávna vedl Orkut.  Jednou z mála zemí, která vlivu odolává, je ale například Rusko. Rusové chodí častěji na sociální síť Odnoklassniki a V kontakte. „Na Facebooku platí principy word of mouth. Můžu nabídnout obsah, o kterém lidé řeknou svým přátelům? Reklamními zprávami riskujete na profilu nudu a ztrátu fanoušků,“ popisuje Gourvenneck. „Vždy nechte zákazníkovi možnost vybrat si, přes jaký kanál chce nakoupit. Taková možnost by tedy neměla chybět ani na vašem profilu na Facebooku,“ říká Head of Social Comerce ve společnosti Nokia, Tejal Patel.

Budoucnoust je ve videích a live chatu

Manažer digitálního marketingu společnosti TomTom Bas Komen vidí prostor i pro video, které může dobře vytvořit silné povědomí o značce. „Facebook vede davy, měli byste tam být, ale je dobré nezapomínat na další kanály. Jako například YouTube. Videa budou hrát důležitou funkci v komunikaci se zákazníkem a upevňování vztahů,“ říká Komen. TomTom využívá Youtube pořád častěji a výhradně k publikaci videí, které mají pobavit. Jako příklad Bas Komen uvádí kampaň zacílenou na komunitu kolem seriálu StarWars. Vtipné scénky zachycují zákulisí nahrávání hlasů hlavních protagonistů do navigací TomTom. „Sázka na komunitu kolem seriálu StarWars vyšla. Výsledkem bylo přes dva miliony shlédnutí u obou videí,“ říká Komen. Podle něj je důležité i to, že se do videa nesnažili uměle vtěsnat produkt s reklamním sdělením. Prostě šlo o to pobavit a sdílet.

Interakce je další mantrou současnosti i budoucnosti. Několik značek na konferenci předvedlo přímou komunikaci se zákazníkem přes live chat jako doplněk lepších služeb. Dobrá cesta k lidem na sociálních sítích nevede podle některých jenom přes samotnou konverzaci, ale také produkty. Budoucnost je prý v zabudování sociálních sítí přímo do produktů. Pokouší se o to už několik značek, například Adidas u svých běžeckých bot nebo Beam Technologies u kartáčků na zuby. Firmy už očividně zkouší hranice, kam až s chytrými telefony zajít. I když se aplikace, která díky Bluetooth monitoruje vaše návyky a správnost čištění zubů, může zdát poněkud bláznivá, posuďte sami. Server Mashable ji popsal ve svém videu.

Závěrem... A zase ten produkt

Cesta ke správnému používání sociálních médií a internetového marketingu nespočívá jen v konverzaci, ale také v produktech. Důležité je neotravovat reklamami příliš, ale soustředit se na soutěže a smysluplné obsahy, jakými jsou třeba rady nebo zábavní videa. Videa budou čím dál tím důležitější pro vytváření povědomí o značce. Protože oblíbenost Facebooku a dalších platforem, kde se dají rozšiřovat, stoupá i dál. Ve zkratce tedy platí: Listen, Engage, Care, Enjoy and Have fun.

Autorka textu: Lenka Tinková