Facebook se zaměřuje na mobil

úterý, 28. srpna 2012, 07:20 Internet & Mobil MediaGuru

Za účelem posílit své zisky z reklamní inzerce světová jednička v sociálních sítích posiluje svou mobilní strategii.

Reaguje tak mimo jiné i na zvyšující se počet uživatelů, kteří se na Facebook přihlašují přes svá mobilní zařízení. Jak řekl americkému deníku The New York Times šéf vývojářů společnosti Facebook Mike Schroepfer: „V podstatě jsme přestavěli společnost a zaměřili ji na mobilní zařízení.“

Tímto novým přístupem se Facebook snaží zvýšit hodnotu svých mobilních reklam, z nichž plynou obecně nižší příjmy než z reklamy webové kvůli mnohým technickým a psychologickým omezením, jako je například nepodpora Adobe Flash či skutečnost, že na mobilní reklamu lidé reagují mnohem podrážděněji než na tu, která jim běhá na počítači.

První krok této mobilní strategie představuje nová verze aplikací pro iPhone a iPad, která byla napsána v rodném jazyce Applu. Stejně tak byla s Applem konzultována i příprava stránek v souladu s novým operačním systémem iOS6, jež zahrnují nové funkcionality ke sdílení fotografií či možnost využít hlasové asistentky Siri k aktualizaci statusů.

Dále má Facebook v plánu interně vyvíjet elementy pro mobilní verzi, které však budou konkurovat webu, tedy nikoliv tak, jako tomu bylo doposud, že by webová verze byla do mobilní překládána.

Za účelem rozvoje společnosti v mobilním duchu, Facebook vytvořil školící program, ve kterém bylo prozatím proškoleno na 100 vývojářů. Podle slov Mika Schroepfera jím v budoucnu projdou všichni zaměstnanci, včetně oddělení marketingu a designu.

Záměrem nové strategie je posílit schopnost Facebooku představit zadavatelům přesvědčivou nabídku reklamních formátů, aniž by se odcizila svým uživatelům. Nabídka zahrnuje sponzorované příběhy, které podle společnosti zajišťují silnější WOM.

Vedení společnosti se nicméně odmítlo vyjádřit k tvrzení, že vyvíjí svůj vlastní mobilní operační systém.

Zdroj: The New York Times

-kch-