Podzim na České televizi se chce opírat o tradici

čtvrtek, 09. srpna 2012, 11:51 TV MediaGuru

Zejména na tradici a síle příběhu chce stavět své podzimní programové schéma Česká televize.

ČT1 na podzim nabídne tři premiérové seriály: čtvrtou řadu Zdivočelé země (vždy v pondělí od 20:00), čtvrtou řadu seriálu Vyprávěj s příběhy z počátku 90. let (vždy v pátek od 20:00) a zcela nový seriál Ententýky. V případě Vyprávěj půjde už o závěrečnou řadu populárního retroseriálu.

 

Ententýky je patnáctidílným seriálem s pěti hlavními hrdinkami (mj. Jitka Schneiderová, Kateřina Hrachovcová), které „řeší problémy střední generace“. Ve vysílání se objeví vždy ve středu od 20:00 a na komerčních televizích se tak potká se seriály Gympl s (r)učením omezeným (TV Nova) a Obchoďák (Prima family).

Snímek z natáčení seriálu Ententýky.

Novinkou seriálového typu ve vysílání ČT je také povídkový cyklus hororů Okno do hřbitova. Cyklus, který vznikl podle předlohy Miroslava Švandrlíka, natočilo brněnské studio ČT.

Podvečery na obrazovkách ČT vyplní nový soutěžní formát Můžeme dál?, pohled do českých domácností, a to vždy od pondělí do pátku od 18:30. Dosud vysílaný pořad Taxík se prozatím z vysílání stahuje, ČT ho ale plánuje na obrazovky zase vrátit.

Zábavu na ČT1 obstarají zejména taneční pořady StarDance (sobota), výběr nejlepších bakalářských příběhů Nejlepší Bakaláři (dvakrát týdně) a pořad Na stojáka, který se přesouvá na ČT2 z obrazovek HBO. S Tomášem Matonohou bude ČT2 vysílat také zcela nový pořad Na Forbíně TM.

Publicistické pořady zastoupí mj. Stopy, fakta, svědectví, zabývající se historickými, literárními či mystickými tématy. Vysílat se bude každou středu od 21:55. Další z nových publicistických pořadů Tísňová linka představí příběhy, které se skrývají za tísňovou linkou, cestopisný Toulavá kamera vychutnává Slovensko či publicistický magazín o fenoménech naší doby Rub a líc.

„Podzimní sezóna se odlišuje v tom, že se na obrazovce ČT začínají objevovat pořady, které jsme v rámci programových rad připravovali,“ uvedl generální ředitel České televize Petr Dvořák. Přestože ČT nepovažuje sledovanost za své primární kritérium, jarní vysílání podle managementu ČT přispělo k tomu, že se podíl ČT na sledovanosti meziročně zvýšil o 2 procentní body. „Sledovanost nebudeme nutně navyšovat, ale rádi bychom se pohybovali na 30% podílu, který dosahují všechny naše kanály,“ dodal Dvořák.

„Tradice je jeden z nejvýznamnějších postulátů, na kterém jsme se snažili postavit podzimní schéma,“ přiblížil novinářům šéf programu Milan Fridrich. Podzim má zároveň zahájit změnu profilu kanálu ČT1 a ČT2. Stavět chce na žánrové pestrosti a kvalitě.  „Pořadů, které na podzim odvysíláme, jsou stovky,“ zmínil Fridrich. ČT1 by měla být více rodinným kanálem se seriály, zpravodajstvím a zábavou. ČT2 by měla být exkluzivní.  Vysílat bude dokumenty, sitcomy, ale i operní a divadelní představení.  Zpravodajský kanál ČT24 má posílit zejména víkendové vysílání.

Vysílací schéma ČT1 od 20:00, podzim 2012

Plné vysílací schéma kanálů ČT1 a ČT2, podzim 2012

 

kliknutím zvětšíte

 -mav-