Economia a Mafra se pouštějí do lifestylových titulů

středa, 19. září 2012, 07:30 Tisk MediaGuru

Vydavatelé deníků HN, MF Dnes, Lidové noviny a Metro přicházejí s novými lifestylovými projekty.

Vydavatelé deníků se snaží kompenzovat výpadek inzertních příjmů v denících zaváděním nových lifestylových titulů. Nové magazíny plánují v brzké době začít vydávat Economia, resp. společnost Respekt Publishing a Mafra.

Respekt Publishing začne od 11. října distribuovat časopis Bel Mondo. Ten je spjatý s týdeníkem Respekt a rozšiřuje divizi privátního čtení, kam Respekt ve struktuře vydavatelství Economia spadá.

Magazín Bel Mondo má pod vedením šéfredaktora Petra Třešňáka stavět především na textech, které jsou částečně licencované ze zahraničních titulů a z části psané o Česku. Poměr přejímaných a původních textů má být přibližně 50:50. Bel Mondo bude spolupracovat např. se zahraničními tituly Time, Der Speigel, Vanity Fair, The New Yorker či Wired. Licenci k uveřejňování textů nakupuje Economia oficiálně od zahraničních vydavatelů.

Časopis se chce opírat o zajímavou vizualitu, pestrosti žánrů (fotoesej, komiks, osobnostní profil aj.) a témat (móda, technologie, delikatesy, kultura, architektura, děti, zdraví). Nový titul je zaměřen především na aktivního čtenáře, který rád objevuje nové věci, je otevřený podnětům, má rád kvalitu a je za ni ochozen zaplatit.  Z hlediska demografie půjde o čtenáře s minimálně středoškolským vzděláním, domácností s vyšší životní úrovní a to jak čtenářů-mužů, tak i žen.

Půjde o samostatně prodejný titul, který bude vycházet v nákladu 45 tis. výtisků.

Společnost Mafra zase připravuje "metropolitní luxusní magazín MF Dnes" pod názvem City Life. Prémiový časopis se má věnovat zejména Praze a vycházet jako součást pražského vydání MF Dnes. Má rovněž v úmyslu přinášet kvalitní texty a fotografie. Obsahovat bude rozhovory, reportáže, tematické pohledy na fenomény hlavního města, fotostory či sekce věnované gurmánství, umění nebo realitám. City Life by se měl poprvé objevit v polovině listopadu a vycházet v rozsahu více než 80 stran.

-mav-