Nový trend email marketingu: symboly v předmětu zpráv

čtvrtek, 13. září 2012, 07:30 Internet & Mobil MediaGuru

Email marketing v cizině zažívá módu unicode symbolů. Novinka však není vhodná pro každou značku.

Aby svůj email odlišili od záplavy ostatních, marketéři v průběhu času vyzkoušeli nespočet technik a triků – od vložení jména příjemce do předmětu zprávy až po email marketing postavený na falešné omluvě, díky které recipient vzkaz spíše otevře.

Trendem, který se v této oblasti marketingu prosazuje v současnosti, jsou jednoduché obrázky v  předmětu emailové zprávy. Smajlíky, noty, mráčky, srdíčka, astrologická znamení a další jednoduché unicode symboly zvládne zobrazit většina emailových klientů. V zahraničí si jich proto zvykly využívat především retailové značky.

Nejpoužívanějšími symboly jsou ♥ a ★. Během léta se však objevily i ikonky počasí a s návratem do škol subjektivně přibylo i knížek, tužek a dalších obrázků odkazujících na vzdělávání. V angličtině symboly nejčastěji nahrazují celá slova. Pokud se podobná móda objeví v tuzemsku, lze usuzovat, že obrázkové znaky kvůli gramatickým záludnostem češtiny poslouží spíše jen jako dekorace či náhrada punktačních znamének.

U kampaní, v nichž byly unicode symboly použity, nebylo dosud zaznamenáno, že by kvůli speciálním znakům častěji končily ve spamovém koši. Důležitější je zjistit, jak bude předmět zprávy vypadat v různých emailových aplikacích na rozdílných počítačových a mobilních platformách (na internetu je dostupná řada nástrojů, která toto umožňuje). V případě, že poštovní klient nedokáže konkrétní symbol zobrazit, nahradí jej znakem ☐. Na srozumitelnosti zprávy podobná chyba tedy rozhodně nepřidá.

Navíc hrozí, že srdíčka a další obdobné symboly více zákazníků popudí, než jich naláká. Uživatelé, kteří emotikony používají, jejich absenci odpustí spíše, než lidé, kteří jednoduché kreslené obrázky považují za hanobení jazyka. Použití symbolů by se proto mělo řídit zdravým rozumem a především pak positioningem značky.

-lmr-