Využití Pinterestu pro marketing internetového obchodu

úterý, 18. září 2012, 07:31 Internet & Mobil MediaGuru

Sociální síť Pinterest se těší stále větší oblibě marketérů. Zajímavé možnosti nabízí také internetovým obchodům.

Ačkoliv se počet českých uživatelů odhaduje na zhruba 15 tisíc, celosvětově jde o třetí nejpopulárnější sociální síť. Podle dubnového průzkumu agentury Social Media Marketing na ni zavítá přes 4 miliony návštěvníků denně, kteří zde stráví přibližně více než 14 minut.

Pinterest pracuje plně s obrázky a videem, které mohou uživatelé připichovat (pin) na své vlastní virtuální nástěnky (boards). Velká síla Pinterestu tkví právě v jednoduchosti „připichování“, kdy je možné nahrávat vlastní fotografie z počítače či z jiných internetových stránek nebo si je vypůjčit z jiných nástěnek.

Tato vizuální sociální síť tak představuje velmi zajímavý marketingový nástroj, ke kterému Češi však přistupují trochu s rezervou, jak upozorňuje Miroslav Uďan, výkonný ředitel projektu Shoptet.cz, jenž svým zákazníkům napojení na Pinterest automaticky umožňuje: „Češi jsou poněkud konzervativnější a marketingové kroky na internetu váhavě promýšlejí, kdo se ale rychle na novinky adaptuje, má jednoznačnou konkurenční výhodu.“

Využití Pinterestu se více než nabízí na poli internetového obchodu, kde funguje tak, že si zákazník vybere položku na nástěnce obchodu a přidá si ji do některé ze svých nástěnek. A zatímco se tento obrázek šíří dál mezi jeho přátele a přátele jeho přátel, stále s sebou nese informaci o původním umístění. „I po stém nasdílení tedy může stoprvní uživatel Pinterestu kliknout na onen obrázek a dostane se znovu k vám na váš e-shop,“ říká Eliška Vyhnánková, spolumajitelka internetového obchodu Fanbase.cz.

Hlavním předpokladem pro úspěšnou interakci e-shopu a Pinterestu je dostatečná zásoba vizuálně zajímavého materiálu, který souvisí s obsahem podnikání e-shopu. Fotky by navíc měly být ve vysoké kvalitě. Mezi e-shopy, které na Pinterestu nejvíce bodují, patří ty s módou a módními doplňky jako jsou šperky, hodinky apod.

Majitelé e-shopů mohou Pinterest jednoduše využít tak, že ke svému zboží, respektive jeho fotografiím přidají tlačítko „Pin it“ a pak už jen sledují jejich sdílení. Zajímavější variantou je založení vlastního profilu na Pinterestu a jeho aktivní budování a komunikace s komunitou, jež aktivity e-shopu sleduje. Miroslav Uďan i Eliška Vyhnánková se shodují v tom, že kreativitě a možnostem, jak promovat e-shop či samotnou oblast podnikání, která s e-shopem souvisí, se meze nekladou: „Stanete-li se jedním ze svých zákazníků, můžete například vytvářet nástěnky, které souvisí či se nějakým způsobem dotýkají oblasti podnikání e-shopu. Pokud se vám to podaří, můžete jen získat – opět totiž můžete do akce zapojit své zákazníky, sledovat jejich zájmy, komunikovat s nimi, zkoušet s nimi různé soutěže a získávat velmi potřebnou zpětnou vazbu,“ nabízí rady, jak na to, Eliška Vyhnánková.

-kch-