Dvořák věří, že patová situace v ATO se vyřeší příští týden

středa, 10. října 2012, 05:34 TV MediaGuru

Valná hromada ATO, která se uskuteční příští týden, by podle generálního ředitele ČT Petra Dvořáka mohla přinést vyřešení patové situace.

Napjatá situace v Asociaci televizních organizací (ATO) by se měla vyjasnit na valné hromadě příští čtvrtek. Na dnešním zasedání Rady ČT to řekl generální ředitel televize Petr Dvořák.

Společnost CET 21, provozovatel televize Nova, například na minulých jednáních požadoval výrazně nižší hlasovací podíl ČT v souvislosti s loňským omezením reklamy v jejím vysílání. Valná hromada má také jednat o přijetí některých přidružených členů za řádné - původně mělo ít o Atmedii, TV Óčko a TV Barrandov. Posledně jmenovaná televize, která je v současnosti většinově vlastněná společností Empresa Media, ale svoji žásodt o řádné členství v ATO stáhla.

Valná hromada ATO byla minulý týden odložena. "Člen CET 21 nebyl ještě připraven schvalovat návrh dalšího postupu," řekl k tomu Dvořák. Dotčené subjekty se nyní podle něj věnují přípravě materiálů a vyjednávání podmínek, které by měly být 18. října schváleny. "Věřím, že příští valná hromada přinese výsledek v této patové situaci, kdy jednotliví členové nedokážou najít společnou řeč," dodal.

Nesoulad v ATO panuje od loňského výběrového řízení na realizátora elektronického měření sledovanosti. Tendr na roky 2013 až 2017 vyhrála společnost Mediaresearch. S jejím výběrem ale nesouhlasila CET 21, která společně s největší mediální agenturou Médea v červnu založila nové Sdružení pro měření sledovanosti. Tendr z loňského roku prověřuje Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.