Firmy zažívají sociálně úspěšný týden

čtvrtek, 18. října 2012, 07:30 Internet & Mobil, Marketing MediaGuru

Světovým firmám se v posledních dnech podařilo zaplavit internet. Shrnujeme příklady marketingových akcí, které sdílely statisíce lidí.

Během pouhých čtyř dnů se ve světě objevilo hned několik zajímavých ukázek dobře zvládnutého využití sociálních médií.

Za pozornost rozhodně stojí úspěšné virální video firmy Bodyform, které vzniklo jako reakce na stížnost zákazníka na Facebooku. Ten si na profilu výrobce ženských hygienických potřeb stěžoval, že jeho reklamy klamou, když ženy během menstruace zobrazují jako dobře rozpoložené společnice užívající si plavání, tanec, jízdu na koni a další aktivity.

Firma, která se dušuje, že komentář umístěný na zdi pochází od skutečného fanouška, zareagovala ve stylu videodpovědí Old Spice. Namísto uhlazeného muže snů však na položený dotaz odpovídá imaginární a notně ironická CEO společnosti.

Za první den video shlédlo 500 tisíc osob a na Facebooku jej pak sdílelo dalších dva a půl tisíce uživatelů. Nemluvě o 90 tisících lidech, kteří aktivně reagovali na původní příspěvek stěžovatele.

Značkou dávku pozornosti si na stejné sociální síti tento týden vysloužil také Unilever, který v hongkongské reklamě na deodorant Lynx (v Česku prodáván pod značkou Axe) nepřímo tvrdí, že dokáže napomoci ke změně lesbické orientace na heterosexuální. Každý, kdo deodorant používá, má totiž podle firmy šanci na získání odměny od hongkongské miliardářky Cecil Chao Sze-tsun. Ta v přepočtu více než miliardu korun nabídla komukoliv, kdo dokáže „vyléčit“ její lesbickou dceru.

Rekord na serveru YouTube v minulých dnech pokořil kanál rakouské firmy Red Bull s krajanem Felixem Baumgartnerem překonávajícím při seskoku padákem rychlost zvuku. Video sledovalo na 8 milionů uživatelů současně – vůbec nejvyšší počet, jaký kdy Google na svém videoserveru naměřil.

Pro výrobce energetického nápoje, který svou značku dlouhodobě spojuje s nejrůznějšími extrémními sporty, šlo o vrchol letošních marketingových aktivit. Video shlédly miliony diváků a jen na Twitteru událost zaznamenala na 3,1 milionu reakcí. Na Facebooku se zase šíří komentáře o tom, že Red Bull má lepší vesmírný program než NASA.

-lmr-