Herbeck prodá Stratosféru, předběžně se dohodl s Bauerem

úterý, 02. října 2012, 13:56 Tisk MediaGuru

Bauer Media má podle neformálních dohod brzy ovládnout vydavatelství Stratosféra i spřízněnou firmu Hearst-Stratosféra.

Na tuzemském magazínovém trhu se schyluje k další velké akvizici. Podle informací MediaGuru.cz se k finální dohodě blíží prodej vydavatelství Stratosféra a spřízněného vydavatelství Hearst-Stratosféra. Poloviční podíl ve Stratosféře patří přes společnost Rock Media Antoninu Herbeckovi, který vydavatelství Stratosféra v Česku založil a vybudoval. Podle našich informací došlo v minulém týdnu k neformální dohodě o prodeji Stratosféry a Hearst-Stratosféry společnosti Bauer Media. V současné době se upravují smlouvy a celá transakce by měla být uzavřena během měsíce.

Antonin Herbeck, ani generální ředitel Bauer Media Jaromír Skopalík informaci oficiálně nekomentovali. Smlouvy mezi oběma stranami ještě nebyly podepsané.

Akvizice by tak pomohla Bauer Media upevnit pozici lídra na magazínovém trhu a rozšířit portfolio o časopisy, které ve svém portfoliu zatím nemá (tj. tituly životního stylu). Bauer Media by také zároveň odpověděla na krok velkého rivala, vydavatelství Burda, které v loňském roce stoprocentně ovládlo Hachette Filipacchi 2000 (dnes Burda Media 2000), čímž posílilo právě v segmentu lifestylových titulů.

Podíl ve Stratosféře má i vydavatelství Sanoma, a to ve společném podniku s americkým Hearstem (Sanoma Hearst Prague). O tom, že Sanoma svůj podíl ve Stratosféře prodala, se na tiskovém trhu hovoří už delší dobu.

Stratosféra a Hearst-Stratosféra se orientuje na vydávání lifestylových časopisů, kde se řadí k nejvýznamnějším vydavatelům v segmentu. Mezi její nejznámější značky patří např. Cosmopolitan, Harper’s Bazaar, Esquire, Dolce Vita, Jackie či Style. V portfoliu má také motoristické magazíny (Top Gear, Speed, Autocar).

Bauer Media je největším tuzemským magazínovým vydavatelstvím. V loňském roce svými tituly celkem oslovilo přes 3 mil. čtenářů. Tituly Stratosféry oslovily podle Media projektu přibližně 0,5 mil. čtenářů.

-mav-