Na PPC připadá 6 procent prokliků

čtvrtek, 04. října 2012, 07:07 Internet & Mobil MediaGuru

Uživatelé na vyhledávačích v drtivé většině klikají na organické výsledky. Placené odkazy vykazují lepší CTR u žen a starších osob.

Tak by se daly shrnout výsledky výzkumu, který na 28 mil. britských uživatelů pro GroupM v červnu provedla výzkumná agentura Nielsen. Analyzováno bylo celkem 1,4 mld. dotazů, které v této době zodpověděly vyhledávače Google a Bing, přičemž na placené vyhledávání připadlo již zmiňovaných šest procent.

Z demografického hlediska byli skupinou nejčastěji reagující na PPC lidé v kategorii 55+, konkrétně šlo o 23 %. O něco méně na podobné odkazy klikali mladší ročníky a podíl se pak rapidně snižuje od čtyřiadvaceti let níže.

Na placené výsledky vyhledávání také mírně častěji slyší ženy. Ve vzorku, který na PPC klikl, jich bylo celkem 53 procent.

Zvyklosti internetových uživatelů se však odlišují i v případě organických výsledků. Zatímco při hledání pomocí klíčových slov, které zahrnují konkrétní značku, klikne drtivá většina 80 % uživatelů na první zobrazený odkaz, u hledání bez uvedení názvu brandu se procento těchto osob snižuje na 35 %.

Na výsledky vyhledávání od čtvrté pozice níže pak klikne jen o něco více než třetina uživatelů. Nejvíce svou pozornost na nižší vyhledávací pozice lidé upínají v segmentech počítačů a spotřební elektroniky (61 %) a produktů pro domácnost a zahradu (58 procent). První tři místa ve vyhledávání uživatelům internetu obvykle dostačují v případě aerolinek (78 %), médií (64 procent) a výrobců automobilů (60 %).

Zdroj dat: Nielsen, GroupM UK

-lmr-