Jan Řehák: TV a online reklama může mít až 80 %

úterý, 06. listopadu 2012, 12:25 Internet & Mobil, TV MediaGuru

Kumulovaný podíl televizní a internetové reklamy může v následujících letech dosáhnout až 80 %.

Managing director mediální agentury OMD Jan Řehák odhaduje, že kumulovaný podíl investic do televizní a internetové reklamy se může v budoucnu pohybovat v rozmezí 65 % - 80 %. Jan Řehák to řekl na konferenci Czech Internet Forum, která se v úterý koná v pražském divadle Archa.

Podle Jana Řeháka jsou stávající investice do nákupu reklamní plochy v médiích v Česku negativně ovlivněny úspornou fiskální politikou, která má dopad na snížené spotřebitelské výdaje. „Trh reklamy pociťuje krizi výrazněji než jiná odvětví,“ uvedl Jan Řehák při srovnávání výkonu jednotlivých průmyslových odvětví.

Reklamní investice sice globálně rostou, výjimkou je ale evropský region, kde byla v letošním prvním pololetí investiční aktivita nižší než ve stejném období vloni.  Na českém trhu je viditelný pokles investic ze strany nadnárodních zadavatelů. „Česká republika ztratila pro mezinárodní zadavatele kouzlo,“ myslí si Řehák.

Přestože čisté ceny za nákup reklamy v médiích procházejí deflací, česká média stále provází nízká vyprodanost. „Trh stále trpí přebytkem nabídky,“ zmínil s tím, že vyšší vyprodanost by podpořila nárůst cen a investic.

Televizní a onlinová reklama včetně reklamy mobilní má podle odhadu Jana Řeháka získávat většinu reklamních investic. Světový trh mobilní reklamy už v současnosti představuje 3,3 mld. USD, přičemž její rychlý růst je dále předvídán.

-mav-