Je Facebook pro marketing out?

čtvrtek, 29. listopadu 2012, 18:52 Internet & Mobil MediaGuru

Facebook je již nyní brán jako jeden z povinných prostředků marketingové komunikace. Ale dokáže splnit to, co se od něj očekává?

Facebook přibližuje značku k zákazníkům, dokáže budovat komunitu, personalizuje komunikaci, a navíc to všechno dokáže změřit. Přesně ví, kolik má daný profil fanoušků, jak jsou aktivní, jak moc komentují, sdílí a lajkují… Otázka, zda je Facebook opravdu tak skvělým marketingovým nástrojem, jak se tvrdí, nejednou zazněla na čtvrteční konferenci Prime Time for… All about Facebook.

První pochybnosti se pojí s proklamovaným počtem FB uživatelů. Údajně je na Facebooku polovina světové internetové populace, tedy okolo miliardy lidí, což tvoří jednu sedminu populace naší planety. V České republice je na Facebooku údajně 3,7 milionů uživatelů, ale z čeho Facebook vychází, zase tak jasné není. Daniel Dočekal na konferenci poznamenal, že k zařazení do České republiky stačí pouze vyplnit místo bydliště, což potvrdil svým osobním experimentem: Českou republiku nahradil slovem „home“ a rázem se mu začaly objevovat reklamy ve svahilštině, protože jeho profil byl Facebookem zařazen kamsi do Konga.

Počet uživatelů znejasňují i falešné či „mrtvé“ profily. Mít tisíc fanoušků z Indonésie pro budování povědomí české značce moc nepomůže. Josef Šlerka ze společnosti Ataxo ukázal, že z počtu 119 489 náhodně vybraných profilů celá polovina (60 939) nikdy nic nekomentovala, což může naznačovat existenci mrtvých účtu. To samé platí i u statusů. U tisíce náhodně vybraných otevřených profilů s 82 024 statusy, jen 16 704 z nich nebylo vygenerováno prostřednictvím Facebookové aplikace. Je vidět, že klasické ukazatele, jako je počet fanoušků a jejich komentářů, mohou být mnohdy zavádějící.

Navíc mnoho statusů se k uživatelům ani nedostane kvůli filtraci informací, o které rozhoduje Facebook. Za lepší viditelnost je nutné zaplatit. V závislosti na zářijové změně algoritmu EdgeRank se reach příspěvků snížil řádově o 20–50 %, a to zejména u odkazů, videí a fotografií.

Facebook, který se profiluje jako společnost odmítající s kýmkoliv komunikovat, tak svým jednáním vytváří značně nevyzpytelný marketingový prostředek.

Slovy Josefa Šlerky, lze tedy říci, že Facebook sice není mrtvý, ale není ani tak živý, jak by to mohlo na první pohled vypadat. A zdaleka není jediným na poli sociálních médií.

-kch-