Johnův návrat do médií vyvolal pozdvižení

pátek, 02. listopadu 2012, 01:28 Tisk, TV MediaGuru

Pozdvižení na politické i mediální scéně vyvolalo středeční oznámení, že předseda Věcí veřejných Radek John nastupuje do médií.

Pozdvižení na politické i mediální scéně vyvolalo středeční oznámení, že předseda Věcí veřejných Radek John nastupuje jako novinář do nakladatelství Empresa media podnikatele Jaromíra Soukupa. Vládní TOP 09 jej vyzvala k odchodu ze Sněmovny, přinejmenším by prý měl opustit post předsedy bezpečnostního výboru. Z časopisu Týden, který Empresa media vydává, prý odchází kvůli Johnově nástupu několik novinářů. Nad Johnovým krokem se pozastavil i prezident Václav Klaus.

John má nakonec v Soukupově vydavatelství jako externista připravovat nový televizní pořad, publicistiku časopisů Týden a Instinkt prý vést nebude. Ještě ve středu přitom nakladatelství uvedlo: "Vydavatelství Empresa media získává novou posilu do týmu investigativních novinářů. Dne 1. listopadu 2012 nastupuje jako vedoucí publicistického oddělení pan Radek John."

John dnes uvedl, že nevidí problém v tom, že zůstane poslancem a předsedou sněmovního bezpečnostního výboru a zároveň bude pracovat jako novinář. To, že jsou poslanci z ostatních stran nervózní a kritizují jeho krok jako střet zájmů, naopak považuje za pozitivní. "Ti politici, kteří kradli a dělali podvody, se bojí oprávněně. Čím víc se budou bát, tím lépe pro nás," prohlásil John. Otevřeně připustil, že může mít jako poslanec proti ostatním novinářům konkurenční výhodu v přístupu k informacím. V podvečer pak nakladatelství naznačilo, že John členem bezpečnostního výboru už nebude.

Pokud by John odešel i ze Sněmovny, na jeho poslanecké křeslo by usedl nynější ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský (LIDEM). Lídr nyní opozičních VV by tak fakticky pomohl koaliční vládě, která nyní po rozkolu v poslaneckém klubu ODS premiéra Petra Nečase jen těžko hledá ve Sněmovně většinu.

"Mě ani ve snu nenapadlo, že bude pokračovat v práci poslance," řekl dnes o Johnovi novinářům Klaus. K odchodu ze Sněmovny Johna kvůli jeho návratu do médií vyzval šéf poslanců TOP 09 Petr Gazdík. Předseda poslaneckého klubu opoziční ČSSD Jeroným Tejc také nové angažmá šéfa VV zkritizoval, připomněl ale, že to byla právě koalice, která sněmovní funkci pro Johna vytvořila, a opozice tak nemá důvod za ni tahat "kaštany z ohně".

Podle šéfky sněmovny Miroslavy Němcové (ODS) John "propojil dva světy vlivu a moci, které v zájmu obou mají být striktně odděleny". Nečas už ve středu označil Johnův postup za nestandardní. Za problematické označil Johnovo rozhodnutí i šéf komunistů Vojtěch Filip.

Vedení samotných VV respektuje Johnovo rozhodnutí i to, že stranu už dál vést nechce. Předsedkyně poslanců VV Kateřina Klasnová uvedla, že grémium a předsednictvo souhlasilo s volební konferencí na začátku příštího roku.

Z časopisu Týden, nejznámějšího Soukupova titulu, podle informací médií odchází několik novinářů. Magazínu prý také po oznámení Johnova angažmá píšou předplatitelé, že časopis odhlásí.

Podle odborníka na ústavní právo Jana Wintra Johnovo rozhodnutí samo o sobě ničemu neodporuje. Končící šéf VV by se ale mohl dostat do konfliktu se zákonem o ochraně utajovaných informací. Spojení politiky a žurnalistiky má podle Jana Jiráka, šéfa katedry mediálních studií Metropolitní univerzity, v Česku dokonce jistou tradici. Jirák připomněl Karla Havlíčka Borovského coby poslance říšského sněmu. Problém je podle něj spíš v Johnově odůvodnění návratu k žurnalistice. Pro odborníky navíc zůstává otázkou, jestli se John nedostává do konfliktu s novinářskou etikou. "Měli by o tom rozhodovat čtenáři," uzavřel Jirák.