Facebook chce rozpočty televizních zadavatelů

čtvrtek, 27. prosince 2012, 07:31 Internet & Mobil MediaGuru

Podle zatím neoficiálních informací plánuje největší světová sociální síť svým uživatelům přehrávat ve streamu novinek krátké reklamy.

Sociální síť Facebook si brousí zuby na mediální investice, které dosud směřovaly do televize.

Svým uživatelům, jejichž počet celosvětově dosahuje jedné miliardy osob, začne v prvním čtvrtletí příštího roku zobrazovat ve streamu novinek krátká videa. Zahraničním médiím to potvrdilo hned několik marketérů z řad velkých zadavatelů, kterým Facebook prezentoval plány pro příští rok.

Podle informací, které zástupci sociální sítě prozatím odmítli komentovat, půjde o spoty s uvažovanou maximální délkou 15 vteřin, jejichž hlavní výhodou oproti dalším možnostem internetové videoreklamy má být přesnější cílení.

A zatímco o délce ještě není finálně rozhodnuto, Facebook má jasno v tom, že půjde o automaticky spuštěná videa, která se budou zobrazovat na klasických počítačích i v mobilech a tabletech. Aby sociální síť předešla vlně kontroverze mezi svými uživateli, nebudou spoty defaultně přehrávány se zvukem.

V klasických počítačích budou videa navíc rozšířena o další, blíže nespecifikované marketingové, prvky v levém a pravém sloupci. Jak chce Facebook zvýraznit videa na přenosných zařízeních není známo.

Facebook prý také chystá stanovit maximální počet přehrání jedné reklamy. Ten by se měl pohybovat na třech zobrazeních denně; započítány jsou do něj všechna přehrání bez ohledu na zařízení, na němž byla reklama shlédnuta.

Facebook informace sice nepotvrdil, avšak odmítl je i vyvrátit. V oblasti videoreklamy na internetu lze proto v roce 2013 očekávat velké změny – od nových možností cílení až po změnu standardní délky internetových spotů.

-lmr-