Média se odklánějí od sociálních aplikací

pondělí, 17. prosince 2012, 11:47 Internet & Mobil, Tisk MediaGuru

Po britském deníku The Guardian od aplikace pro čtení zpráv na Facebooku upouští kvůli klesající návštěvnosti také The Washington Post.

Dva významné světové deníky se v posledních dnech rozhodly omezit podporu čtení zpráv přímo na stránkách Facebooku. Speciální aplikace, jež obě zmiňovaná média spustila přibližně před rokem, nově přesměrovávají čtenáře mimo sociální síť.

Důvodem je rapidní pokles návštěvnosti, který sociální aplikace zaznamenali poté, co Facebook provedl několik změn v algoritmu streamu zobrazovaných novinek. Ještě v dubnu si přitom zástupci Guardianu chválili 6 milionů aktivních uživatelů aplikace, jimž byl obsah nabízen dle preferencí jich samotných či jejich přátel.

A zatímco britský deník od minulého čtvrtka začal uživatele přesměrovávat přímo na svou webovou stránku, The Washington Post na základech původního prototypu vytvořil na Facebooku nezávislou aplikaci SocialReader.com. Tu kromě novin samotného využívá na devadesátku dalších médií.

Facebook již dříve pokles návštěvnosti hájil tím, že u těchto publikací naopak rostou hodnoty indikující zapojení uživatelů (např. sdílení a jiné reakce na články).

Současné změny mohou naznačovat, že strategii na sociálních sítích změní i další světová média. Aplikace různého druhu mají na Facebooku například Yahoo, The Huffington Post, ESPN, The Independent či MTV.

-lmr-