Naše sýry jsou samy o sobě výjimečným zážitkem

čtvrtek, 20. prosince 2012, 17:17 Outdoor MediaGuru

Pavlína Nevlidová, Trade Marketing Manager společnosti Povltavské mlékárny, hovoří o výjimečnosti svých značek a efektivitě ochutnávek v místě prodeje.

Můžete nám prosím přiblížit náplň Vaší práce a stručně představit současnou i předchozí pozici?

Od července letošního roku se zabývám trade marketingem, jsem jakýmsi prostředníkem mezi marketingem a obchodem. V návaznosti na marketingový plán navrhuju a poté zajišťuju realizaci různých aktivit na našich klíčových zákaznících. Předtím jsem pracovala přímo v marketingovém oddělení a starala se o značku Sedlčanský. Zkušenosti z brand managementu se mi opravdu hodí a denně je ve své nové roli využívám.

Do portfolia Povltavských mlékáren patří tři známé obchodní značky: Sedlčanský, Lučina a Tartare. Můžete nám je jednotlivě představit a vyzdvihnout čím především se odlišují?

Naše značky jsou rozhodně naší pýchou. Lučina je nejoblíbenější čerstvý sýr, vyrábí se už od 60. let. Je to sýr s čerstvou nezaměnitelnou chutí, který oslovuje především ženy, ale všech věkových skupin. Náš Hermelín známý jako Pepa je pravým originálem ze Sedlčan. Značka Sedlčanský ale kromě tradičního Hermelínu nabízí i speciality jako zrající sýr Pepin, sýr s modrou plísní Modřenín nebo speciální grilovací balíčky s Hermelíny vhodnými na gril. Naše nejmenší značka Tartare zastřešuje výborné čerstvé sýry s bohatou chutí.

Pokud jde o způsob propagace na trhu v rámci jednotlivých značek, máte jednotnou metodu pro všechny značky, nebo u každé volíte jinou cestu?

To by byla otázka spíše pro kolegy z marketingu. Určitě nejedeme takzvaně přes kopírák. Každá značka má svá specifika a s tím se pojí různé nástroje propagace.

Uvažujete do budoucna o rozšíření portfolia o zcela nové mléčné produkty, jakou jsou např. jogurty a tvarohy, nebo budete nadále zdokonalovat svou nabídku sýrů?

Myslím, že půjdeme spíše tou cestou zlepšování nabídky.

Jak byste popsala vaši distribuční sít? Do kterého typu obchodu směřuje největší objem produkce?

Největší objem jde samozřejmě do moderního trhu – hypermarketů a supermarketů.  To ale neznamená, že by pro nás tradiční trh nebyl důležitý. Jde spíše o obecný trend. Hypermarkety a supermarkety jsou v každém městě, jsou dostupné a lidé tam chodí nakupovat častěji a větší objem než do malých samoobsluh.

V současné době nabízí mnoho společností BIO produkty. Jak se k nim staví vaše společnost? Myslíte si, že označení BIO spojené s vyšší cenou produktu může zákazníky odradit od nákupu, nebo je naopak přilákat deklarováním kvality?

V naší společnosti se BIO výrobky v tuto chvíli nezabýváme, je to pro nás příliš úzká specializace.

Produkty všech vašich značek znají potenciální zákazníci nejen z televize, ale i dalších mediálních prostředků. Můžete nám nastínit, v jakém poměru přerozdělujete finanční prostředky do jednotlivých mediatypů?

Stále pro nás zůstává zásadním komunikačním kanálem televize, ale její podíl se v posledních letech snížil. Nově se více zaměřujeme na komunikaci v místě prodeje, protože nákupní rozhodnutí se realizuje přímo u regálu. Velmi dobře nám funguje mix ATL a BTL podpory. Vyzdvihla bych i billboardy nebo sponzorské vzkazy v televizi.

Návštěvníci obchodních řetězců si nemohli nevšimnout POS materiálů (shelf stoperů, polepů chladicích boxů, terčíky), které umísťujete přímo v místě prodeje. Jakou váhu přisuzujete tomuto druhu komunikace?

Určitě velkou váhu, proto do těchto nosičů investujeme. Nejlépe ale samozřejmě fungují ve spojení s ATL. Snažíme se plánovat kampaň jako celek. Komunikace v místě prodeje je pro nás relativně novinkou, kterou si potřebujeme osahat a najít si ten nejlepší mix.

Výjimkou v Povltavských mlékárnách nejsou ani promo akce s hosteskami. Jak se vám osvědčilo realizování ochutnávek? Dá se říci, že prodej vzroste nejen v době ochutnávek, ale podaří se navýšit i z dlouhodobějšího hlediska?

Řekla bych, že ochutnávky jsou vzhledem k našemu portfoliu nutností. Představujeme tak spotřebitelům nejen naše nové výrobky, ale i vylepšené receptury. Prodeje se v době ochutnávek opravdu významně navyšují. Efekt ochutnávky je ale krátkodobý. Myslím, že na spotřebitele se denně valí tolik nových informací, že ani není možné očekávat, že budou mít dlouhodobou paměť.

Blíží se čas vánoční a tak se nabízí otázka, zda pro své zákazníky připravujete něco speciálního (např. v limitované edici), čím si budou moci svátky ještě více zpříjemnit?

Nepotřebujeme připravovat něco speciálního, naše sýry jsou samy o sobě výjimečným zážitkem a hodí se pro ty nejsvátečnější chvíle.

Zdroj: MístoProdeje.cz