Foursquare zřejmě letos skončí

pondělí, 14. ledna 2013, 11:43 Internet & Mobil MediaGuru

Konec sociální sítě založené na geolokaci predikují analytici finančních investorů. Hodnota firmy prý byla v minulosti nadhodnocena.

Friendster, Google Wave, My Space, Bebo, Tribe, Hi5. Seznam neúspěšných sociálních sítí letos může rozšířit geolokační služba Foursquare. Odhaduje to konzultantská společnost PrivCo, která poskytuje služby finančním investorům.

Důvodem jsou finanční výsledky firmy, která sociální síť o 20 milionech uživatelů provozuje. Prakticky každé čtvrtletí totiž neplní vlastní obchodní plán ani očekávání investorů. Konzultanti proto odhadují, že letos dojde k jejímu prodeji. A to za mnohem méně než 71,3 milionů dolarů, které firma při poslední emisi před rokem a půl získala.

Vypracovaná zpráva naznačuje, že firma byla v minulosti neúměrně nadhodnocována. Kupříkladu v době investorské horečky, kdy své akcie poprvé upisoval Facebook, dosahoval Foursquare hodnoty 760 milionů dolarů.

Důvodem byla zřejmě očekávání, že se investice do firmy zhodnotí, podobně jako v případě konkurenční služby Gowalla. Tu v roce 2011 odkoupila a následně uzavřela již jednou zmiňovaná sociální síť Facebook.

Nejedná se o první negativní studii, kterou konzultantská společnost PrivCo uveřejnila. V minulosti předvídala propad také u společností Facebook a Groupon, jež následně po vstupu na akciový trh skutečně ztrácely. Další konzultanti se závěry uveřejněné studie souhlasí, ačkoliv jsou ve vlastním hodnocení mírnější.

Samotná firma informace nekomentovala. Zda bude následovat již zapomenuté komunitní projekty Friendster či My Space, se tak teprve ukáže. Obě služby měly v době své slávy daleko vyšší počet uživatelů než Foresquare.

-lmr-